SSK prim borçlarına 60 ay vade

Haber Giriş : 07 Ocak 2006 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal güvenlik kurumlarına prim borcu olanlar, 60 ay vade ile borçlarını ödemesinin yolu açılıyor. Önceki gece TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen prim affına dair yasa tasarısı, SSK ve Bağ-Kur prim borçlarının yeniden yapılandırılmasını sağlayacak. Tasarı yasalaştığında, borcu olan mükellefler 2 ay içerisinde ilgili kuruma yazılı olarak başvuracaklar. Yapılacak yeni hesaplama sonrasında, prim borçlarını 60 ay vade ile ödeyebilecekler.

Tasarı yasalaştığında, bundan sonra sosyal güvenlik kurumlarına borçlarını ödemeyenler, devletten aldıkları teşviklerden yararlanamayacaklar. Haksız olarak yararlananlardan ise bu teşvikler geri alınacak. Nakit teşvikler de ilgili kurum tarafından prim alacaklısı kurumun hesabına aktarılacak. Ayrıca
Bağ Kur'a 5 yıl ve daha uzun süreye ilişkin prim borcu bulunanlara, yapılandırmadan faydalanabilmeleri için önce bildirim yapılacak; bu borçların ödenmemesi halinde sigortalılık durdurulacak. Prim borcu süreleri de sigortalılık süresi olarak değerlendirilemeyecek ve bu sürelere ilişkin kurum alacakları takip edilmeyecek.

Ödeme şekli nasıl olacak
* Borç aslı 100 bin YTL ve altında olanlar ile Bağ-Kur'luların tamamında borçların hesaplanmasında, 1998 sonuna kadar olanlarda gecikme cezası, 1999 tarihinden itibaren TEFE uygulanacak.
* Bağ-Kur sigortalıları borcunun yüzde 25'ini peşin veya 4 taksitini cari ay primleri ile birlikte ödemeleri durumunda sağlık sigortasından da yararlanabilecek.
* SSK'da borç aslı 100 bin YTL üzerinde olanlar için gecikme zammı hesaplanarak borç tutarı ortaya çıkarılacak. Borç rasyosuna ve mali durumuna göre yüzde 10'dan yüzde 30'a kadar terkin de yapılabilecek.
* Yeniden yapılandırılan borcun tamamının veya bir bölümünün 60 aydan daha az taksitle ödenmek istenmesi durumunda; 12 ayda olursa yıllık yüzde 5, 12 ayı aşarsa yüzde 6, 24 ayı aşarsa da yüzde 7 taksitlendirme farkı uygulanacak.
* Ödeme yükümlülüklerini 1 takvim yılında 3 defadan fazla yerine getirmeyenler, yeniden yapılandırma haklarını kaybedecek.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber