TÜBİTAK, MEB'i 5'e katladı: Doktora öğrencisine 1500 YTL burs

Haber Giriş : 11 Ocak 2006 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşte Batı'yla rekabetin mesajı...TÜBİTAK, Mili Eğitim Bakanlığı'nı 5'e katladı. Doktora öğrencisine 4 yıl karşılıksız 1500 YTL aylık bağladı

YÜKSEK lisans ya da doktora yapmak isteyip de ekonomik zorluklar çeken başarılı öğrencilere TÜBİTAK'tan burs müjdesi. TÜBİTAK Bilim Adamı Yetiştirme Grubu (BAYG) üniversitelerin doğa bilimleri, sağlık bilimleri, mühendislik dalları veya sosyal bilimler alanlarında lisans öğrenimlerinin son sınıfında olup da mezun olduktan sonra bu alanlardan birinde tezli yüksek lisans veya doktora yapacak üstün başarılı T.C. vatandaşı öğrencilere karşılıksız burs veriyor. Başka geliri olmayan yüksek lisans öğrencileri bin 250 YTL, doktora öğrencileri de bin 500 YTL karşılıksız burs alacaklar. Şu anda Kredi ve Yurtlar Kurumu yüksek lisans öğrencilerine ayda 220 YTL, doktora öğrencilerine de ayda 330 YTL öğrenim kredisi veriyor.

Bursiyerler; koşulları sağlayan başvurular arasından, adayların lisans ağırlıklı genel not ortalamaları ve LES eşit ağırlıklı puanları esas alınarak, gerektiğinde üniversitelere ve alanlara göre dağılım da gözetilerek, BAYG Yürütme Komitesiínce belirleniyor. Başvurular 1-28 Şubat 2006 tarihleri arasında kabul edilecek.

Başvuru koşulları

T.C. vatandaşı olmak,

Halen doğa bilimleri, sağlık bilimleri, mühendislik dalları veya sosyal bilimler alanlarından birinde lisans öğreniminin son sınıfında öğrenim görüyor olmak,

Başvuru döneminde alınmış transkriptindeki ağırlıklı genel not ortalaması, halen öğrenim görmekte olduğu üniversitenin not sistemi esas olmak üzere, en az 3.00/4 veya 75.00/100 olmak,

2004 yılında ya da sonrasında girdiği Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (LES) eşit ağırlıklı puanı en az 60.000 olmak,

Burs süresi ve miktarı

Programa kayıt tarihi esas olmak üzere, tezli yüksek lisans öğrencilerine en çok 2 yıl, doktora öğrencilerine en çok 4 yıl burs verilecek.

Yüksek lisans derslerine güz döneminde başlayanların bursları ikinci yılın eylül ayı sonunda; bahar döneminde başlayanların bursları ikinci yılın şubat ayı sonunda ve doktora derslerine güz döneminde başlayanların bursları dördüncü yılın eylül ayı sonunda; bahar döneminde başlayanların bursları dördüncü yılın şubat ayı sonunda kesilecek.

Öğrenimlerini 2 yıldan önce bitiren tezli yüksek lisans öğrencilerinin ve yine 4 yıldan önce bitiren doktora öğrencilerinin bursiyerlikleri, öğrenimlerini bitirdikleri tarih itibariyle sona erecek.

Aylık burs miktarı; başka bir geliri olmayan tezli yüksek lisans öğrencileri için ayda bin 250 YTL, başka geliri olanlar için de ayda 300 YTL olacak

Doktora öğrencileri için bu miktarlar sırasıyla bin 500 YTL ve 400 YTL olacak,

Doktora bursiyerlerine ayrıca yılda 2 kez (Mart ve Temmuz aylarında) 400 YTL ek destek verilecek.

Bursiyer, gelirinin sona ermesi durumunda tam burslu statüye, başka gelir etmeye başlaması halinde de kısmi burslu statüye geçirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber