Tütün, alkol ve madde kullanımı 14 yaşında başlıyor

Okullarda yapılan araştırmaya göre, öğrenciler tütün, alkol, hastalık dışı ilaç ve yasa dışı madde ile ilk kez 14 yaşında tanışıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Mayıs 2013 12:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tütün, alkol ve madde kullanımı 14 yaşında başlıyor

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Türkiye Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) tarafından, "Türkiye'de Okullarda Tütün, Alkol ve Madde Kullanımına Yönelik Tutum ve Davranış Araştırması (TUBİM SPS Araştırması)" yapıldı.

TUBİM Bilim Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ABD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa İlhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu araştırmanın okullarda bugüne kadar yapılan en kapsamlı madde kullanım yaygınlığı çalışması olduğunu söyledi.

Türkiye'de kesitsel türdeki okullarda alkol, tütün ve madde kullanımına yönelik tutum ve davranış araştırmasının lise 2. sınıflarda eğitim gören 877 bin 730 kişiyi temsilen seçilen bir örneklem üzerinden yürütüldüğünü belirten İlhan, toplamda 11 bin 812 öğrenciye ulaşıldığını ifade etti. İlhan, katılımcıların yüzde 49'unun kız, yüzde 51'inin erkek öğrencilerden ve yaş ortalamasının 15 olduğunu söyledi.

İlhan, Türkiye genelinde 32 ilde yapılan çalışmada toplam 129 okula gidildiğini, bunların 63'ünün genel 66'sının teknik lise olduğunu anlattı.

-Katılımcıların yüzde 19.4'ü alkollü içecekleri denemiş-

Araştırma sonucuna göre, öğrencilerden yüzde 48.2'sinin ailesinde tütün kullanan bir kişi bulunuyor. Bu kişilerin yüzde 98.5'i anne, baba ya da kardeşlerden biri oluyor.

Katılımcıların yüzde 26.7'si, sigara, puro, pipo, nargile ve benzeri bir tütün ürününü denediğini ifade ediyor. Tütün ürünlerini ilk kez deneme yaşı ortalamasının 14 olduğu belirtiliyor.

Bunun dışında katılımcı öğrencilerin yüzde 15.2'sinin ailesinde alkol kullanan biri bulunuyor ve bu kişilerin yüzde 97.4'ü anne, baba veya kardeşlerden biri oluşturuyor.

Katılımcıların yüzde 19.4'ü alkollü içecekleri denediği söylüyor. Alkollü içecekleri ilk kez deneme yaş ortalaması da tütünde olduğu gibi 14 çıkıyor.

Öğrencilerin yüzde 6.5'inin ailesinde hastalık nedeni dışında ilaç kullanan bir kişi bulunuyor. İlaç kullanan aile bireyleri, anne, baba ya da kardeşlerden biri olarak gösteriliyor. İncelemeye alınan öğrencilerden yüzde 2.2'si herhangi bir hastalık nedeni dışında ilaç kullandığını aktarıyor. Öğrenciler, ilk kez ortalama 14 yaşında hastalık dışında ilaç kullanmaya başlıyor.

-"Okullarda esrar kullanım oranı yüzde 0.3"-

Araştırma raporuna göre, öğrencilerde herhangi bir yasa dışı bağımlılık yapıcı maddenin en az bir kere denenme oranı yüzde 1.5. Bu oran, erkeklerde yüzde 2.3, kızlarda yüzde 0.7. Öğrencilerin yüzde 1.1'inin ailesinde tütün ya da alkol dışında başka madde kullanan biri bulunuyor. Bunun yüzde 87.4'ünün anne, baba ya da kardeşlerden biri olduğu belirtiliyor. Maddeyi ilk kez kullanma yaşı ortalaması da yaklaşık 14 çıkıyor.

Öğrenciler, hangi maddeyi kullandıklarını açıkça söylemekten kaçınıyor. Verilen cevaplar için de esrar ilk sırada yer alıyor. Okullarda esrar kullanım oranı yüzde 0.3 olarak gösteriliyor.

-Türkiye'de madde kullanımı, dünya oranlarının altında-

Araştırma sonucunu yorumlayan Doç. Dr. İlhan, dünyadaki ve Avrupa'daki madde kullanım oranları ile bir karşılaştırma yapıldığında, Türkiye'deki madde kullanım oranlarının sevindirici şekilde düşük olduğunu söyledi.

Bunun sebebinin, Türk aile ve toplum yapısının kuvvetli olmasından kaynaklandığını vurgulayan İlhan, "uyuşturucu kaçakçılığında transit rota üzerinde olmamız nedeniyle uyuşturucu arzının daha karlı pazarları hedef almasının ve kolluk kuvvetlerinin etkin önleme ve yakalama çalışmaları olduğu düşünülmektedir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber