Eski polisin avukatlık yapmasını Danıştay veto etti: İşkence izi silinmez

Haber Giriş : 14 Ocak 2006 10:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İŞKENCE suçuyla yargılanan ve mahkûmiyet alan bir güvenlik görevlisinin mesleğinden ayrıldıktan sonra avukatlık yapmasına İstanbul Barosu ?tamam? dedi ancak Danıştay'dan vize çıkmadı. Danıştay, adli sicil kaydından silinse bile ?işkence? suçuyla verilen bir mahkûmiyetin avukatlık mesleğinin icra edilmesine engel oluşturduğuna hükmetti.

Baro kabul etti ama...

İstanbul Barosu'nun avukatlığa kabul ettiği, ?işkence' suçundan sabıkalı hukukçu güvenlik görevlisi, Türkiye Barolar Birliği'nden onay alamayınca sorunu Danıştay çözdü. Dosyada yer alan bilgiye göre, Emniyet birimlerinde görev yapan hukukçu M.C., görevi sırasında işkence iddiasıyla yargılandı. Cezasını tamamlayan M.C. Emniyet'teki görevinden ayrılınca avukatlık yapmak için İstanbul Barosu'na başvurdu.

İstanbul Barosu, M.C.'nin avukatlık talebini kabul ederek, dosyasını işleme koydu. Dosya, Türkiye Barolar Birliği'nin onayına sunulunca ?hayır? cevabı çıktı. Birlik tarafından verilen bu kararı ayrıca Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü de onayladı.

Türkiye Barolar Birliği'nin avukatlığını reddetmesine itiraz eden M.C., kararın iptali için Ankara İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Dosyayı inceleyen Ankara 1'inci İdare Mahkemesi de, Türkiye Barolar Birliği'nin ?ret? işlemini iptal ederek M.C.'nin avukatlık mesleğini yapabilmesi için engeli kaldırdı. İdare Mahkemesi tarafından verilen karar, hem Adalet Bakanlığı, hem de Türkiye Barolar Birliği tarafından Danıştay'ın gündemine taşındı.

Temyiz başvurusunu kabul ederek dosyayı inceleyen Danıştay 8'inci Dairesi, Ankara 1'inci İdare Mahkemesi'nin M.C. lehine verdiği kararı oybirliği ile bozdu. Danıştay, adli sicil kaydından silinmiş olsa dahi, ?işkence' suçundan dolayı alınmış bir mahkûmiyetin, avukatlık mesleğine engel oluşturduğuna hükmetti.

Danıştay ısrarlı

Daire, kararın gerekçesinde, davacının bu eyleminin Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla adli sicilden silindiğini hatırlattı. Danıştay 8'inci Dairesi kararında, ?İşlenen suçun niteliği avukatlığın ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. Davacının mahkûmiyetine neden bu eyleminin, toplumda yaratacağı olumsuz etkileri dikkate alındığında, avukat olmak için yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemde, hukuka aykırılık yoktur? dedi. Danıştay, işkence izini silmeyen kararında yerel mahkemenin verdiği hükmü oy birliğiyle bozdu.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber