RTÜK ihalesinde devlet 25 milyon TL'lik zarara uğratıldı iddiası

RTÜK'ün gerçekleştirdiği frekans ihalesine katılan televizyon kuruluşlarına başvuru sürecinde rekabet koşullarına aykırı muamele yapıldığının ortaya çıkması üzerine ihalenin iptal edilmesi gündeme geldi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 21 Mayıs 2013 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
RTÜK ihalesinde devlet 25 milyon TL'lik zarara uğratıldı iddiası

İhale sonucuna ilişkin iddialar arasında devletin 25 milyon TL'lik farkla zarara uğratıldığı da yer aldı

Ondokuz yıl aradan sonra yapılan RTÜK'ün frekans ihalesi geçtiğimiz ay tamamlanmasına rağmen başvuru sürecinde haksız rekabete neden olan farklı muameleler nedeniyle frekans ihalesinin iptali gündeme geldi. Haksız rekabetin sonucunda bölgesel kanallar 2 milyon 700 bin TL'ye satılırken, Ülke TV gibi bazı kanalların girmesine izin verilmeyen yayın ihalesi ise bölgesel fiyatın yaklaşık üçte biri olan 1 milyon TL'ye sonuçlanmıştı. Şartları yerine getiremeyen ve son başvuru süresini de geçirmiş bazı kanallara başvuru tarihinden sonra ödenmiş sermaye artırımına izin veren RTÜK, tüm evraklarını eksiksiz olarak yapan TVNET'in 'Genel' kategorisinde yaptığı başvuruyu 'Tematik' olarak değiştirmesine ise izin vermemişti.

ŞARTNAME ÇİĞNENDİ

RTÜK, Karasal Yayın ve Sıralama İhalesi Usul ve Esasları Hakkında yönetmelik gereğince öncelikle ihaleye giriş için yeterlilik belgesi süreci başlatmış ve kuruluşlara gerekli belgeleri hazırlamaları için 16 Ocak 2013 tarihine kadar süre vermişti. İhaleye katılacak kuruluşlara 16 Ocak 2013 tarihi öncesindeki ödenmiş sermaye miktarının 8 milyon 320 bin TL olması gerektiği bildirilmişti.

25 MİLYONLUK FARK

Sermaye artırımını zamanında yapamayan bazı TV kuruluşları, başvuru şartı olan bu eksiklik nedeniyle kabul edilmeyeceklerini yetkililerden öğrendikleri için başvuru yapmadı.

Söz konusu ihale sonucunda genel yayın türünde 11 yayın kuruluşunun 25 milyon 200 bin TL ile 27 milyon 800 bin TL arasında rakamlar öderken, tematik kanalların 1 Milyon TL'ye yayın yapma hakkı kazanmasının astronomik bir fark yarattığı bildirildi. Böylece devletin 25 milyonluk bir farkla zarara uğratıldığı iddia edildi.

Başvuru sürecinin ardından bir çok firma ihaleye girmek için yeterlilik belgesi almaya hak kazandı. Ülke TV'nin de aralarında olduğu bazı TV kuruluşları ödenmiş sermaye şartını yerine getiremedikleri için 'Ulusal' yerine 'Bölgesel' kategoride başvuru yapmak zorunda kaldı. Ancak ulusal yayın ihalelerine katılan 4 kanalın ödenmiş sermaye artırımını 16 Ocak 2013 tarihinden sonra yaptığı ortaya çıktı. Ülke TV bu haklardan yararlanamazken, 4 kanaldan 1'i HD Genel, 1'i Bölgesel, 2 tanesi ise 'SD Genel' kategorisindeki rekabete ortak olduğu gerçeği gün yüzüne çıktı.

Ulusal ucuza gitti

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) televizyon yayıncılığı sektörünün gelecek 10 yılına damgasını vuracak televizyon yayın ihalelerinde oluşan fiyat uçurumları tartışmalara yol açtı. HD ve ulusal standart çözünürlüklü ihaleler yoğun rekabete sahne olup, 50 milyon TL ile 25 milyon TL bedel karşılığı sonuçlandı. HD tematik ihalesi de ilk iki ihale gibi yoğun rekabet içinde gerçekleşti ve üç kanal 39 milyon TL karşılığı ihale hakkı kazandı. Ancak ihale serisinin üçüncü günü sabahında gerçekleştirilen 'standart çözünürlüklü tematik yayın' ihalesinde hiçbir rekabet söz konusu olmadı ve ihale taban fiyat üzerinden sonuçlandı. 11 lisans sadece 1'er milyon TL'den taban fiyat üzerinden dağıtıldı. Diğer ihaleler ile taban fiyat üzerinden gerçekleşen ihale arasındaki fiyat uçurumu şaşkınlıkla karşılanırken Marmara Bölgesi Karasal Sayısal Genel ve Standart Çözünürlüklü TV Yayın ihaleinde en yüksek teklifi 2 milyon 700 bin TL ile Beyaz İletişim A.Ş. verdi. Söz konusu ihalenin, hiçbir rekabetin yaşanmadan yalnızca bir turda tamamlan-ması ihaleye gölge düşüren unsur olarak görülürken bölgeselin ulusaldan pahalıya satılması da dikkatleri çekti.

Tematik için izin çıkmadı

Öte yandann, RTÜK, başvuru tarihi geçmesine rağmen 4 kanalın ödenmiş sermaya artırımına izin verdi. Ancak 'tematik olarak başvuru yapan TVNET'in başvurusunu genel olarak değiştirmesine imkan tanımadı. RTÜK, TVNET'in talebini kabul etmedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber