Eyüp Belediyesinin imam-hatipli ısrarı

Haber Giriş : 19 Ocak 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşe alacağı zabıtalarda imam hatipli olması koşulunu arayan belediyenin gerekçesi: Dini turizm merkeziyiz. Zabıtalar dini sömürüyü engelleyecek

AKP'li Eyüp Belediyesi, imam-zabıta arayışını sürdürüyor. Belediye, ÖSYM'nin yaptığı Kamu Personeli Seçme Sınavı'yla alacağı zabıta memurları için imam-hatip mezunu olma şartında ısrar etti. Belediye Başkanı Ahmet Genç, imam-zabıta tercihini şöyle savunuyor: "Bu, imam-hatiplilere bir ayrıcalık değildir. İlçemiz dini turizm merkezidir, İHL şartı ilçenin bu ihtiyacından. İHL mezunu zabıtalar 'Turizm Zabıtası' olarak görev yapacak ve din sömürüsünü engelleyecekler."

Merkezi ve yerel yönetimlerde kadrolaşma iddiasını da kapsayan imam-hatip eksenli tartışmalar sürerken, ÖSYM kontrolünde yapılan kamuya personel alımında, İHL mezunlarını tercih eden kurum yine İstanbul Eyüp Belediyesi olmuştu.

AKP'li Eyüp Belediye Başkanlığı'nın bu dikkat çekici tercihi gizlenmemiş, aksine ÖSYM tarafından geçen temmuz ayında basılan 2005 Kamu Personeli Tercih Kılavuzu'nda yer almıştı. Bir önceki yıl KPSS'ye giren adayları işe yerleştirmekle görevlendirilen ÖSYM'nin hazırladığı boş kadrolar, bu göreve atanacaklarda aranan özel şartlar ve kadro sayılarını gösteren bilgilere yer verilen kitapçıkta, Eyüp Belediyesi'ne alınacak zabıta memurları içiniki ayrı ilan yer almıştı. Birinci gruptaki (15 kişi) zabıta alımları için 2305 koduyla tanımlanan özel şart konulmuştu.

2305 kodu konuldu
Ortaöğretim mezunu olup zabıta olarak atanmak isteyenlerde aranan şartlar arasına Eyüp belediyesi'nce konulan 2305 kodunun karşılığı ise ÖSYM Tercih Kılavuzu'nda şöyleydi: "Ortaöğretim kurumlarının imam-hatip lisesi, imam-hatip lisesi (yabancı dil ağırlıklı), Anadolu imam-hatip lisesi, imam-hatip okulu, çok programlı liselerin imam-hatip programı, çok programlı liselerin Anadolu imam-hatip programının birinden mezun olmak."

Ayrıcalık söz konusu değilmiş
Bu ilginç tercih, kamuda iş için yarışan memurlar tarafından fark edilmiş ve eleştirilmişti. Eyüp Belediye Başkanı Ahmet Genç de ilgili haberler üzerine imam-zabıta tercihini şöyle savunmuştu: "Eyüp ilçemiz, Türkiye'de dini turizmin önde bulunduğu yerdir. Bakanlıktan personel istenirken de imam-hatip lisesi mezunlarına bir ayrıcalık tanımak söz konusu değildir. Bunda tamamen ilçemizde dini turizmin ağırlıkta oluşu, çok sayıda mezarlık ve şehitlerin bulunması ve bu amaçla yoğun ziyaretçi akınının olması gibi ilçemizin ihtiyaçları göz önünde bulundurulmuştur. Maalesef ki ülkemizde din ve duygu sömürüsü yapanlar dini turizmin yoğun olduğu çevreleri mekân tutmuştur. Bunların önlenebilmesi için, alınacak imam-hatip lisesi mezunu turizm zabıtası olarak görevlendirilecek personelden istifade edilecektir. Yapılan uygulama yasalara da uygundur."

Başka alternatif bulunmuyor
AKP'li Eyüp Belediyesi, imam-zabıta ısrarını, KPSS Ek Yerleştirme işleminde de sürdürdü. Tercih süresi daha yeni dolan ve ÖSYM'nin hazırladığı Ek Yerleştirme Tercih Kılavuzu'nda Eyüp Belediyesi'ne alınacak zabıtalar yine iki gruba ayrıldı. Altı kişilik ilk grupta da genel şartların dışında yine imam-hatip mezunlarını tanımlayan 2305 kodu kullanıldı. Buna göre, Eyüp'te, KPSS'de çok iyi puan almış olsa da imam-hatip mezunları dışındaki ortaöğretim mezunları zabıta memuru olamayacak.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber