Çelik'ten müjde bombardımanı

Haber Giriş : 19 Ocak 2006 08:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'ten, Bugün aracılığıyla öğretmen adaylarına müjdeli haber geldi. Bakan Çelik, geliştirdikleri özel formülle, iki hafta içinde 20 bin öğretmen ataması yapacaklarını, ardından devam edecek atamalarla, toplam sayının Ağustos sonuna kadar 40 bini bulacağını açıkladı.

Bugün'ün Ankara Temsilcisi Murat Çelik'e özel açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Çelik, öğretmen atamasıyla ilgili ?sihirli formülü? şöyle açıkladı:

?Yaptığımız hesaplamalara göre bir karara vardık. Bizde Genel İdari Hizmetler sınıfında, yani memur, yardımcı hizmetler sınıfından, hizmetli ve memur olup da emekli olan insanlar var. Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı ile görüştük. Türkiye'de hizmetli Mehmet Efendi yoluyla okul temizliği yapılmayacağı kanısındayız. Bunları hizmet satın alma ile halledeceğiz ki, çoğunlukla böyle yapıyoruz. Onların emekliliklerinden boşalan yerlerin büyük kısmına da öğretmen atamayı kararlaştırdık. Kadro kazandığımız birçok kaynak var. Yani şu önümüzdeki günlerde, Şubat başına kadar 16 bin değil, yaklaşık 20 bin atama yapacağız. Bu yöntemle, genel ve yardımcı idari hizmet kadroları yerine yaklaşık 4 bin öğretmen kadrosu daha elde etmiş olduk.?

İHTİYACA GÖRE ATAMA

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, hangi alanda en fazla ihtiyaç varsa, en çok atamanın o branşa yapılacağını söyledi.

?İhtiyaçlar norm kadroya göre belirleniyor? diyen Çelik, ?Bazı branşlarda maalesef kaynak yok. Mesela bilgisayar, İngilizce ve Rehber Öğretmen kaynağı yok. Yani bu alanlara, istesek de daha fazla atama yapamıyoruz? diye konuştu.

Bakan Çelik'in verdiği bilgiye göre, bazı branşlarda ihtiyaç sayısı ve bunu karşılamak üzere yapılacak atama miktarı şöyle:

Türkçe öğretmenliğinde 8 bin 850 olan ihtiyacın bin 600'ü, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi'nde 10 bin 606 ihtiyacın bini, Matematik 1'de 7 bin 389 olan ihtiyacın bin 100'ü, Turizm ve Otelcilik'te 30 ihtiyacın 28'ine atama yapılıyor.

EK ATAMA

Milli Eğitim Bakanı Çelik, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Personelden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile görüştüğünü, kullanımına izin verilen 21 bin kadronun yarısının daha Milli Eğitim Bakanlığı'na verileceğini vurguladı. Çelik, ?Söz konusu bu kadroyu da 10 bin kabul edersek, bu 10 bin öğretmenin daha atanması anlamına geliyor. Dolayısıyla 2006 Ağustos ayına kadar toplamda 40 binin üzerinde yeni insanı öğretici olarak atama şansımız var. Bu rakamın 30 bini kadrolu, geri kalanı da sözleşmeli öğretmen demektir? diye konuştu.

YAZIŞMALAR SÜRÜYOR

Bakan Hüseyin Çelik, sözleşmeli personelin şu anda 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4 /C (Geçici Personel) statüsünde çalıştığını, söz konusu sözleşmeli personeli 4/B'ye (Sözleşmeli Personel) çevirmek için yazışmaların devam ettiğini ifade ederken, ?4/C olarak aldığımız sözleşmeli öğretmenleri 10 ay istihdam ediyoruz. Bunları 4/B'ye dönüştürmek için de yazışıyoruz. O zaman bu sözleşmeli öğretmenlerimiz 12 ay çalışmış olacaklar. Dolayısıyla 10 ay yerine 12 ay maaş alacaklar. Bu da sözleşmeli öğretmenlere ciddi bir rahatlatma getirecek? dedi.

657 sayılı yasa ne diyor?

Bakan Hüseyin Çelik'in sözleşmeli öğretmenlerin görev süreleriyle ilgili açıklamalarında kullandığı 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu 4/C ve 4/B maddeleri şunlardan oluşuyor:

B) Sözleşmeli Personel: Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, kurumun teklifi üzerine Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşleri alınarak Bakanlar Kurulunca geçici olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir. Bunlara ödenebilecek ücretlerin üst sınırları ile verilecek iş sonu tazminatı miktarı, kullandırılacak izinler ve bu hususlara ilişkin esas ve usûller Bakanlar Kurulunca kararlaştırılır.

C) Geçici Personel: Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı'nın ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulu'nca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir.

Ek ders ücreti artıyor

Milli Eğitim Bakanı Çelik, öğretmenlerin ek ders ücretlerinin artırılacağı müjdesini de verdi. Milli Eğitim Bakanı, ?Maliye Bakanı ve bakanlık bürokrasisiyle prensipte anlaşmaya vardık. Bu konuda Sayın Başbakan'ın da talimatı var. Şimdi bizim arkadaşlarımızla, Maliye bürokratları çalışmaya başlıyorlar. Ek ders ücretlerindeki artışı çok kısa bir süre sonra açıklayacağız. Şu anda söyleyebileceğim, artışın, enflasyonun kat kat üzerinde olacağı. Kesin artış miktarını yakında duyuracağız? diye konuştu.

Sözleşmeli öğretmene kadro

Toplam 42 branşta atama yapılacağını hatırlatan Hüseyin Çelik, ara atamada sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçeceğini belirtti ve şöyle dedi:

?Öğretmen atamalarımızı puan üstünlüğüne göre yapıyoruz. Hemen düğmeye bastığımız bu ara atamada, şu anda görev yapan 20 bin sözleşmeli öğretmenin çoğu, tahminen 12-13 bini kadroya geçecek. Bu dönemde de bir Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) yapılmadı. Boşalan sözleşmeli öğretmenlerin yerine de Mart ayında yeniden sözleşmeli öğretmen alacağız. Yani sözleşmeliyken kadroya geçen miktar kadar yeni sözleşmeli öğretmen alınacak. 12 bin sözleşmeli kadroya geçecekse, bir o kadar daha yeni sözleşmeli alınacak demektir.?

Öğretmene uzmanlık sınavı

Hüseyin Çelik, Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) öğretmenlik kalitesinin tam anlamıyla ölçülemediğini hatırlatırken, branş öğretmenleri için uzmanlık sınavı konusunda da şunları söyledi:

?Biz mezun oldukları okulların diplomasını esas alıyoruz. Aslında bütün herkesin kendi branşından da yüzde 50 sorumlu olabileceği bir sınav sistemi üzerinde çalışıyoruz. Ancak bu hemen olabilecek bir şey değil. 183 ayrı branş öğretmenliği var. Bu branşların hepsine göre ayrı soru hazırlanması, sistemin değişmesi tabii ki biraz zaman alacaktır. Bununla ilgili çalışmalara yakın zamanda başlayacağız. Ancak hemen olabilecek bir süreç değil bu.?

Murat ÇELİK - A. Necdet TUNAÇ

Bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber