İşte Türkiye'de Öğretim Elemanları Profili

Haber Giriş : 19 Ocak 2006 13:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akademisyenler arasında yapılan bir araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı. En güvenilir olarak Ordu'yu gösteren akademisyenlerin oranı yüzde 45 Meclis'i güvenilir gösterenlerin oranı ise yüzde 17. Hükümet ise yüzde 4 oranında güvenilir bulunuyor

Gazi Üniversitesi, akademisyenlerin profilini çıkardı. "Türkiye'de Öğretim Elemanları Profili" araştırması çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırma, büyük bölümü demokrasinin işleyişinden memnun olmayan öğretim üyelerinin, en güvendiği kurumun ordu olduğu, ikinci sırada yer alan Meclis'e ve hukuk sistemine duyulan güvenin ise oldukça zayıf kaldığını gösterdi.

Ordu ilk sırada
611 sayfalık kitap haline getirilen araştırmaya göre, öğretim elemanlarının yüzde 45'i kurumlar arasında en çok orduya güveniyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi yüzde 17 oranıyla ikinci sırayı alırken, Hukuk Sistemi yüzde 15, Hükümet yüzde 4 oranında güvenilir bulunuyor. Polis, Basın, Bürokrasi ve Din büyüklerine olan güven ise yüzde l'in altında.

Demokrasinin işleyişi
Öğretim elemanlarının yüzde 67'si, "Türkiye'de demokrasinin işleyişinden memnunmusunuz?" sorusuna "hayır" cevabını verdi. Bu durum, her 10 öğretim elemanından 7'sinin Türkiye'de demokrasinin işleyişinden memnun olmadığını ortaya koydu. Her 5 öğretim elemanından biri ise bu konuda kararsız kaldı.

AB'ye iyimser bakış
"Avrupa Birliği bir Hristiyan kulübüdür" yargısına ilişkin öğretim elemanlarının yarısından fazlası "hayır" cevabını verdi. Türkiye'nin AB'ne tam üyeliği konusunda da öğretim elemanlarının yüzde 68'i hayatlarında olumlu değişiklikler olacağını düşünüyor. AB'nin olumsuz değişme yaratacağına inanlarlarm oranı ise yüzde 5. AB üyeliği sonucunda hiçbir değişiklik olmayacağı görüşünde olanların oranı ise yüzde 27.

Vakıf üniversitelerinde çalışanlar daha rahat
Devlet üniversitelerinde çalışan öğretim elemanlarının en büyük sorunu "ücret düşüklüğü" ve bunun getirdiği gelecek endişesi. Ancak, aynı endişe vakıf üniversitelerinde çalışanlarda çok daha az görülüyor. Vakıf üniversitelerinde daha yüksek ücretle çalışan öğretim elemanları gelecek hakkında daha az endişeli ve sahip oldukları iş doyumu daha yüksek. Öğretim elemanlarının yüzde 75'i akademik personel olarak çalışmaktan elde ettikleri iş doyumunun "orta" ya da "düşük" düzeyde olduğunu belirtiyor. Bu durumun kişisel, akademik ve kurumsal nedenlerden kaynaklandığı düşünülüyor. "Başka bir üniversiteye geçme fırsatınız olsa çalışmakta olduğunuz üniversiteden ayrılır mısınız?" sorusuna öğretim elemanlarının yüzde 66'sı "hayır" cevabını veriyor. Ancak bu oran metropol dışındaki devlet üniversitelerinde çalışan öğretim elemanlarında çok düşük. Metropol dışındaki üniversitelerde çalışanlar fırsat bulduklarında başka bir üniversiteye geçmek istediklerini belirtiyorlar.

3 bin 400 öğretim elamanı katıldı
Anket 2003 yılı itibariyle üniversitelerin listelerinden örnekleme yöntemiyle seçilen öğretim elemanları ile yapıldı. Sorulara 7 bin 500 öğretim elemanının yüzde 45'i yanıt verdi. 3 bin 400 kişiyi kapsayan ankete yanıt veren öğretim elemanlarının yüzde 27.6'sı araştırma görevlilerinden, yüzde 21'i yardımcı doçent, yüzde 7.2'si doçent, yüzde 15.8'i profesörden oluştu.

Kübra UYGUR/ Vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber