Bakan Güler, Gezi olaylarının bilançosunu açıkladı/Video

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Taksim Gezi Parkı olayları sırasında şimdiye kadar 915 vatandaşın hastanelere kaldırıldığını açıkladı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2013 17:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Taksim Gezi Parkı olayları sırasında şimdiye kadar 915 vatandaşın hastanelere kaldırıldığını, bugün itibariyle 79 kişinin hastanelerde yatmakta olduğunu bildirdi. Güler, bunların 4'ünün hayati tehlikesinin bulunduğunu, 8 kişinin yoğun bakımda olduğunu kaydetti. Muammer Güler, bu süreçte 516 güvenlik görevlisinin de yaralandığını söyledi.

*Eylemlerin faturası 70 milyon lira

İçişleri Bakanı Muammer Güler, bakanlıkta yaptığı basın açıklamasında, 28 Mayıs'ta başlayan Taksim Gezi Parkı protestolarının şu ana kadar devam ettiğini söyledi.

Şimdiye kadar 78 ilde 746 gösterinin yapıldığını anlatan Güler, "Bu gösteriler sırasında 915 vatandaşımızın ambulanslarla ve çeşitli vasıtalarla hastanelere başvurduklarını, bugün itibarıyla 79 kişinin hastanelerde yattığını Sağlık Bakanlığından aldığımız resmi bilgilerle teyit ettik. Bunların 4'ünün hayati tehlikesinin olduğunu ve şu anda yoğun bakımda 8 kişinin bulunduğunu ifade etmek istiyorum. Bu sürede 516 güvenlik görevlisi de yaralanmıştır" diye konuştu.

Protestoyu aşan bir eylem boyutuna geldi

Eylemlerin bugün geldiği noktayla başlangıcı arasında bazı farklılıklar olduğuna işaret eden Güler, bunun, Gezi Parkı'na ilişkin bir projenin protesto edilmesini aşan bir eylem boyutuna geldiğini söyledi.

Bu olaylar sırasında hem hak arama özgürlüklerine uygun şekilde protestolar yapılırken, sonraki günlerde bu olayların yasa dışı gösteriler, polise mukavemet, kamu mallarına zarar verme ve meşru hak arayışını aşan boyutlarda gelişmeye başladığını belirten Güler, şunları kaydetti:

"Şu ana kadar yaptığımız tespitlerde maalesef 280 iş yeri, 103 polis otosu, 259 özel araç, 1 konut, 1 polis merkezi, 5 kamu binası, birisi Cumhuriyet Halk Partisi, 11'i de AK Parti teşkilatlarına ait 12 binada hasar meydana geldiğini, reklam panolarında, trafik levhalarında, otobüs duraklarında, kaldırımlarda, mobese kameralarında, sinyalizasyon sistemlerinde, park ve peyzaj düzenlemelerinde, aydınlatma direklerinde, çöp ve konteynerlerde ve polis noktalarında da önemli zararların da meydana geldiğini tespit ettik. Şu anda ki tespitler, bu zararların 70 milyonu aştığı noktasındadır ve tabii ki üzücüdür."

Bu olayların Gezi Parkı protestosu boyutlarını aştığını ifade eden Güler, bu eylemlerle içeriden ve dışardan büyük bir bilgi kirliliği, ajitasyon ve yönlendirmeyle toplumsal tabanda derin yaraların açılmasına neden olabilecek provakasyonların da hedeflendiğinin görüldüğünü söyledi.

Bakan Güler, polisin orantısız güç kullanımına ilişkin kendilerine ulaşan bütün görüntülerle, iddia ve tespitlerin müfettişlerce ayrıntılı bir şekilde incelendiğini belirterek, "Kameralara yansımayan yüzlerce olayda da polisimizin sağduyusunu koruduğunu ve provokatörlerin tuzağına düşmeyerek, görevini fedakarca ve hakkıyla yerine getirdiğini de burada ifade etmek isterim" dedi.

Sosyal medya provokasyon aracı olmamalı

Devletin gayri meşruluğa hukuk diliyle cevap vermek ve vatandaşın da hukukunu korumak durumunda olduğunu ifade eden Güler, şöyle devam etti:

"Sosyal medya bir sosyal iletişim aracıdır ama provokasyon aracı olarak kullanılmamalıdır. Son olaylarda sosyal medya aracılığıyla ciddi bilgi kirliliği ve yanlış yönlendirmeler yapılarak halkımızı kışkırtmaya yönelik provokatif çaba içerisinde olanların da varlığı gözlenmiştir. Bunlarla ilgili yasal işlemler, yasal tespitler, cumhuriyet savcılıklarının talimatlarına göre halen yürütülen projeli operasyonlarla da bu işin takibi mutlaka yapılıyor, yapılacaktır ve halkı kışkırtmaya çalışanlarla ilgili mutlaka kanuni gereği de ifa edilmiş olacaktır."

Diplomatik pasaportu olmayan 7 kişi gözaltına alındı

İçişleri Bakanı Muammer Güler, İstanbul'da 6 ve Ankara'da 1 yabancı uyruklu kişinin gözaltına alındığını belirterek, diplomatik pasaportu bulunmayan bu kişilerin ikisinin Fransız, birinin Yunan, birinin ABD, birinin Alman, ikisinin de İran vatandaşı olduğunu bildirdi.

Muammer Güler, "Son güne kadar 117 gözaltı vardı, şu an itibarıyla hiç kimsenin gözaltında olmadığını, sadece İzmir'de bir, iki gözaltının kaldığını belirtmek istiyorum" dedi.

Bakan Güler, hiç kimsenin hak arama özgürlüğünü kısıtlama meraklısı olmadıklarını ve böyle bir niyetleri bulunmadığını belirterek, "Hak arama özgürlükleri meşru sınırlar içinde kaldığı sürece de herhangi bir müdahale de söz konusu değildir, olmayacaktır" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber