Eğitim-Sen: Devletin görevi parasız nitelikli eğitim sunmak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ocak 2006 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nca, "devletin görevinin, hizmet satın almak değil parasız nitelikli eğitim sunmak olduğu" belirtildi.

Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, "AKP tarafından daha önce yasalaştırılmaya çalışılan 'Özel Eğitim Kurumları Yasa Tasarısı'nın kamuoyunun tepkisi ile karşılaştığı ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in vetosu ile rafa kalktığı" kaydedildi. Açıklamada, "Ancak AKP, sermayenin ihtiyaçlarını karşılamaktaki kararlığını bir kez daha göstererek, bu tasarıyı tekrar gündeme getiriyor. Daha önce '10 bin yoksul öğrenciye burs' adı altında özel okullara aktarılmak istenen kaynak, bu kez 'devlet bursu, özel teşvik' adı altında sunuluyor" denildi.

Eğitimin evrensel bir hak olduğu ve ticarileşmesinin bu temel insan hakkının ortadan kaldırılması anlamına geleceği savunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Neo-liberal politikalarla eğitim de diğer kamu hizmetleri gibi ticarileştirilerek piyasa ilişkilerine devrediliyor. Eğitim, parası olanın yararlanabileceği bir ayrıcalık haline getirilerek hak olmaktan çıkarılıyor.

AKP Hükümeti, eğitimden sağlığa tüm alanları 'değişim' adı altında piyasaya dahil ediyor. Devlet-yurttaş ilişkisini, şirket-müşteri ilişkisine çevirerek parası olanın var olduğu, parası olmayanın toplumsal yaşamdan dışlandığı bir yapı oluşturuyor."

Açıklamada, hükümetin, devlet okullarının sorunlarını gidermek ve nitelikli eğitim hizmetini geliştirmek yerine özel okulların para sıkıntısını dert ettiği ileri sürülerek, özel okulların teşvik edilip, kamu eğitiminin işlevsiz kılındığı savunuldu. Açıklamada, "Devlet okulları, yakacak sorunu, elektrik, su kesintileri ile uğraşırken, kalabalık sınıflarda yeterli teknik donanımdan yoksun eğitimini sürdürürken, özel okullara kredi ve vergi kolaylığı getirilmeye; elektrik, su ödemelerinden indirim yapılmaya çalışılıyor" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber