MEB'den deneme sınavlarına vize

Haber Giriş : 31 Ocak 2006 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, özel dersanelerin bağlı olduğu Güven Dersane Sahipleri Derneği (GÜVENDER), Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) ve Özel Dersaneler Birliği (ÖZDEBİR) gibi dersane derneklerine Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ve Ortaöğretim Kurumları Sınavı'na (OKS) yönelik deneme sınavı yapma izni vermeyi kararlaştırdı.

Geçtiğimiz aralık ayında deneme sınavlarına yasak getiren Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, deneme sınavı yapılmasına ?aynı gün ve aynı saatte olması şartıyla' müsaade edeceğini açıkladı. Geçmiş yıllarda ?sınavların kontrolsüz ve denetimsiz yapıldığını ve velilere ek külfet getirdiğini' kaydeden Çelik, her dernek tarafından ayrı ayrı yapılan sınavların çokluğunun öğrenciler üzerinde olumsuz etkiler bıraktığına, hatta bakanlıktan izin alınmadan bile bu sınavların yapıldığına dikkat çekti. Şimdi deneme sınavlarına bir çekidüzen getireceklerini ifade eden Çelik, bu sınavlara yılda bir defa izin vereceklerini söyledi.

6 Mayıs 2006'da fen ve anadolu liselerine giriş sınavı olan OKS, 7 Mayıs'ta ise ÖSS'ye yönelik deneme sınavı yapılması planlanırken, bu sınavlara 500 binden fazla öğrencinin katılması bekleniyor. Katılımcı sayısının çok olması nedeniyle deneme sınavları ÖSS ve OKS'nin provası niteliğinde olacak ve öğrenciler arkadaşlarıyla arasındaki puan farkını görebilecek. Dernekler deneme sınavları için öğrencilerden 5 YTL'den fazla ücret talep edemeyecek. Her dernek sınav organizasyonunu birbirinden bağımsız yapacak ve soruları kendisi hazırlayacak.

Özel dersanelerin bağlı bulunduğu GÜVENDER, ÖZDEBİR ve TÖDER gibi dernekler deneme sınavları için nisan ayında öğrencilerin başvurularını alacak. Ege ve Karadeniz bölgelerindekiler gibi çeşitli bölgesel dernekler de bakanlıktan izin alarak aynı gün deneme sınavı yapabilecek. Sınav izni almak isteyen dernekler Bakanlık Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'yle bir protokol imzalayacak ve protokol şartlarına uyulması şartıyla bu derneklere deneme sınavı yapma izni verilecek. GÜVENDER Başkan Yardımcısı Eyüp Kılcı, deneme sınavlarının Türkiye genelinde yapılması nedeniyle öğrencilerin, tüm öğrenciler arasında kendilerini görmelerini sağlayacağını belirtti. Deneme sınavının ÖSS ve OKS adayı öğrenciler için sınav öncesi son değerlendirme imkanı sunacağını kaydeden Kılcı, bu yıl iki defa sınav yapmak istediklerini; ancak bir sınava izin çıktığını söyledi. TÖDER Başkanı ve Kavram Dersaneleri sahibi Bahattin Durmuş ise sınavın velilere yük getirmeyeceğini belirterek, sınav geliri ile İstanbul'da bir kız yurdu yapıp bakanlığa bağışlayacaklarını söyledi. Durmuş, yurt genelinde yapacakları sınava 300 bin civarında öğrencinin girmesini beklediklerini de aktardı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber