YÖK Yasası'nı Meclis değil, askeri dönemde MGK hazırladı

Haber Giriş : 31 Ocak 2006 08:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis Komisyonu: YÖK Yasası'nı Meclis değil, askeri dönemde MGK hazırladı.
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) hakkındaki iddialar nedeniyle kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, bomba etkisi yaratacak bir rapor hazırladı. YÖK'e yönelik ağır suçlamaların yer aldığı taslak rapordan bazı bölümler şöyle:

- Üniversite sisteminde politik kargaşa yaşanmakta, siyasi çıkar ve yandaşlık, yanılma ve yanıltma, ideolojik katılık ve dar görüşlülük, tutuculuk, bağnazlık, bilimsel ve gerçeklikten uzak bir kaos yaşanmaktadır.

- 80'in üzerinde üniversite, birkaçı hariç, gelişmiş ülkelerin üniversiteleri ile yarışmaktan çok uzak bir yapıda, plansız çalışan KİT konumundadır.

- Üniversite, dışarıdan gelen değişim önerilerine şiddetle karşı çıktığı gibi kendi geleceği için kendisi de bir çözüm önerisi getirememiştir.

- 21. yüzyılın gerektirdiği dinamik bir sürece uygun, kendisiyle sürekli yarışan, çağa açık mezunlar yetiştiren çağdaş bir üniversite yapısını hemen gerçekleştirmek zorundayız.

- İktidar ile YÖK ve üniversiteler arasında uzlaşma olmadığı gibi, değişiklikler çatışmalara yol açmış, neredeyse rejim sorunu haline gelmiştir.

- Yüksek öğretim sisteminde önemli değişikliklerin yapılması kaçınılmazdır. YÖK yasası çıktığı 1981 yılından bu yana sürekli tartışılmaktadır. Ancak hiçbir zaman mutabakat sağlanamamıştır. Üniversite kendi içinde bile görüş birliğinde değildir. YÖK yasasının 1982 Anayasası'nın kabul edilmesinden önce 1981'de, olağanüstü dönemde Milli Güvenlik Konseyiínce (MGK) kabul edilen, TBMM'nin yasa yapma usulüne uyulmadan çıkarılan bir yasa olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca Anayasa olmadan yasa çıkarılmış, daha sonra çıkarılan Anayasa'da değiştirilmesi zor olsun diye 2547 sayılı Yüksek Öğretim Yasası'nın bazı hükümlerine geniş yer verilmiştir. Yani sorun, ayni zamanda Anayasa sorunudur. Bu nedenle YÖK tartışmalarının da çok daha uzun süre devam edeceğini söylemek mümkündür.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber