Türkiye inanç turizminin merkezi

Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan, 3 semavi dinin tarihi eserlerinin yan yana bulunduğu Anadolu coğrafyası, dünyada inanç turizminin de merkezi konumunda İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Ediz: "İncil'de de adı geçen 7 havarinin inşa ettiği söylenen, Hristiyanlığın ilk 7 kilisesinin Ege Bölgesi'nde bulunması, bölgeyi inanç turizmi açısından ön plana çıkarıyor"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Temmuz 2013 11:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye inanç turizminin merkezi

Tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan üç semavi dinin eserlerinin yan yana bulunduğu Anadolu coğrafyası, dünya inanç turizminin merkezi konumunda bulunuyor. 2010 yılında ilk defa ibadete açılan Akdamar Kilisesi ve Sümela Manastırı, Türkiye'de inanç turizmine ilgiyi arttırdı.

İzmir Kültür ve Turizm Müdürü Abdulaziz Ediz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu'nun, yaklaşık 15 bin yıllık bir geçmişle Müslümanlığın, Hristiyanlığın ve Museviliğin merkezi olduğunu söyledi.

Ege Bölgesi'nin de bu açıdan zenginlikler barındırdığına işaret eden Ediz, "İzmir'in 36 ayrı uygarlığa ev sahipliği yaptığı ve 9 bin yıllık tarihinin olduğu varsayılıyor. Özellikle, Hristiyanlık inancında yer alan ve İncil'de de adı geçen 7 havarinin inşa ettiği söylenen, Hristiyanlığın ilk 7 kilisesinin, Ege Bölgesi'nde bulunması bölgeyi inanç turizmi açısından ön plana çıkarıyor" dedi.

Bu 7 kiliseden en çok bilinenlerin Bergama'daki Kızıl Avlu ve Selçuk'taki Saint John olduğunu belirten Ediz, "Ayrıca Meryem Ana Evi'nin ve Meryem Ana'nın mezarının Efes'te olduğunun kabul edilmesi, buranın Papa tarafından ziyaret edilmesi ve ziyaret edenlerin hacı olması, inanç yönüyle Efes'i ayrıcalıklı bir mekan haline getiriyor" diye konuştu.

Meryem Ana Evi'ni 700 binden fazla kişi ziyaret etti

Ediz, İzmir'e gelen turist sayısının, Meryem Ana Evi'ni ziyaret eden turist sayısını da doğrudan etkilediğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"2012'de İzmir'e kruvaziyerle 505 bin turist geldi. Bu sene beklenti 550 binin üzerinde, İzmir'e kruvaziyerle gelen turistler, deniz, kum ve güneş için gelenler değil. Kruvaziyerle gelen turistler, kültür ve inanç turizmi için gelen eğitim seviyesi ortanın üzerinde, bilinçli turistler. Acenteler inanç turizmi paketleri yapmaya başladı. Sadece Meryem Ana Evi'ni geçen yıl 700 binden fazla kişi ziyaret etti."

Ege Bölgesi'nde, İncil'de de adı geçen 7 havarinin inşa ettiği söylenen, Hristiyanlığın ilk 7 kilisesinin 3'ünün İzmir sınırları içerisinde olduğunu anımsatan Ediz, bu 7 kiliseyi Bergama'daki Kızıl Avlu, Selçuk'taki Saint John, İzmir şehir merkezindeki Smyrna, Manisa'daki Akhisar, Sardes, Alaşehir ile Denizli'deki Laodikya Kilisesi olarak sıraladı.

Ediz, kiliselerin dışında 15. yüzyılda Avrupa'dan kaçan ve Osmanlı İmparatorluğu'na sığınan Musevilerin bir kısmının, İzmir'e yerleştirilmesi dolayısıyla şehirde Musevi dini eserlerinin de bulunduğuna dikkati çekerek, "Ayrıca Anadolu Selçuklu Devleti döneminde İzmir'de birçok beyliğin kurulması ile onların da İzmir ve çevresinde İslami eser bırakması İzmir'i 3 semavi dinin merkezi konumuna getirdi. İzmir'in hoşgörü anlayışı biraz da bundan kaynaklanıyor" dedi.

Türkiye'deki diğer önemli inanç turizmi merkezleri ise şunlar:

Turizm Merkezi Şehir Ayasofya Müzesi İstanbul Ayasofya Cami Trabzon Saint Pierre Anıt Müzesi Hatay Saint Paul Anıt Müzesi Mersin-Tarsus Ayasofya Cami Bursa-İznik Sümela Manastırı Trabzon-Maçka Saint Nicola Kilisesi Antalya-Demre Pisidia Antik Kenti Isparta-Yalvaç Ortodoks Kilisesi Nevşehir-Derinkuyu Akdamar Kilisesi Van - Akdamar Adası

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber