Aile hekimlerinin acillerde görevlendirilmesine tepki

Aile Hekimleri Derneği Federasyonu'ndan aile hekimlerinin acillerde görevlendirilmesine tepki göstrdi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 23 Temmuz 2013 14:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aile hekimlerinin acillerde görevlendirilmesine tepki

Aile Hekimleri Derneği Federasyonu, aile hekimlerinin hastane acillerinde, 112 acillerde, dispanserlerde, ağız ve diş sağlığı merkezlerinde görevlendirilmesine tepki gösterdi.

AHEF, Aile hekimliği uygulamasına geçildiği 2005 yılından bugüne, birinci basamaktaki tüm sağlık göstergeleri olumlu yönde ve oldukça yüksek oranda gelişme kaydetti. Bebek ve anne ölümleri azalmış, aşılama oranları gelişmiş ülkelerdeki seviyeleri aşmıştır. Aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının büyük azmi ile sağlık hizmet kalitesi ve hasta memnuniyeti arttı

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonunun (AHEF) her türlü uyarı ve girişimlerde bulunmasına rağmen, daha önce çerçevesi belli olan yönetmelik; 19.07.2013 günü resmi gazetede yayınlanan yeni yönetmelik değişikliği ile gündemimize tüm çarpıklığı ile düşmüştür. Aile sağlığı merkezlerimizde ve köylerde verdiğimiz hizmetlerimizi aksatacak şekilde, hastane acillerinde, 112 acillerde, dispanserlerde, ağız ve diş sağlığı merkezlerinde görevlendirilmesinin önü yeniden açıldı.

Bu uygulama ile aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının, hastalarından ve aile sağlığı merkezlerinden uzaklaştırılarak başka kurumlarda görevlendirilmeleri, aile hekimliği uygulamasına indirilen en ağır darbedir. Bu kanunla beraber aile hekimleri, Örneklerini sıkça yaşadığımız şekilde, yerel idarecilerin keyfine göre mesaileri sonrasında acillerde nöbet tutmaya zorlanacak, nöbet çıkışında ve ara vermeksizin, ertesi gün yorgun ve tükenmiş bir halde mesaisine devam edecektir. Bunun sonucunda kendisine kayıtlı nüfusa vereceği hizmet aksayacak, kaliteli ve sağlıklı bir hizmet veremeyecek, hata oranları artacak. Bu düzenleme ile aile hekimliği uygulamasından geriye dönüş artık iyice gün yüzüne çıkmıştır. Bugüne kadar verilen bütün emekler hızla yok olacak ve Halkımızın hizmet almaktan memnuniyet oranlarının en yüksek bu sevindirici tablo ortadan kalkacak.

Aile sağlığı uygulamasında aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının görev yeri aile sağlığı merkezleridir. Bizler burada vermiş olduğumuz hizmetlerle birinci basamağın kalitesini yükselttik. Başka kurum ve kuruluşlarının yapmış oldukları yönetimsel ve organizasyon hataların sonucu ortaya çıkan bu tablonun düzeltilmesi, aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının görevi değildir.Bu nedenle Sayın bakanımızın bu yanlıştan bir an önce dönmesini ve her basamağın sorununu kendi içinde çözecek tedbirler almasını bekliyoruz.

ANKAHED YÖNETİM KURULU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber