Diyanet, hutbeleri işitme engellilere işaret diliyle aktaracak eleman arıyor

Haber Giriş : 12 Şubat 2006 11:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Din hizmetlerinden engellilerin de yararlanmasını isteyen Diyanet İşleri Başkanlığı, bu yönde çeşitli düzenlemeler yapıyor.

Bedensel engelliler için camilere özel rampa ve asansör çalışmaları sürerken, hutbe ve vaazların işitme engelliler tarafından da duyulması için çalışılıyor. Ancak düzenlemeler yapılırken karşılaşılan en önemli sorun eleman sıkıntısı. Müftülükler, hutbe ve vaazları işaret diliyle işitme engellilere aktaracak eleman bulmakta zorlanıyor. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İzzet Er, engellilere yönelik hizmetlerde en çok zorlandıkları hususun eleman sıkıntısı olduğunu söylüyor. Hutbe ve vaazların işaret diliyle aktarılmasını istediklerini ifade eden Er, müftülüklerin bu konuda görev yapacak eleman bulmakta zorlandığını anlatıyor.

Yeni camilerin engellilerin yararlanacağı şekilde inşa edileceğini aktaran Er, bu camilere özel rampa ve asansör konulacağını bildiriyor. Mevcutların da gerekli düzenlemeler yapılarak engellilerin yararlanabileceği hale getirilmesi için müftülüklere talimat verildiğini, çalışmaların sürdüğünü söylüyor. Prof. Dr. Er, ?2006'da engellilere yönelik çalışmalara hız verilecek. İşaret diliyle hutbe okunması için çalışılıyor. Bazı müftülüklerimiz bu uygulamayı başlattı. Daha da yaygınlaşacak.? diyor.

Diyanet, toplumun bütün kesimlerini camiye çekmek için çalışma yürütüyor. Bu kapsamda engellilerin yanı sıra kadınlar, çocuklar ve gençler için de projeler gündemde. Çocukları camiye çekecek ?çocuk vaaz'ları önümüzdeki günlerde Kocatepe ve Sultanahmet'te başlayacak. Vaazın ardından çocuklara oyun imkanı da sağlanacak. Diyanet, camilerin kadınlara açılmasını da önemsiyor. Geleneksel cami mimarisinde kadınların çok fazla düşünülmediğine dikkat çeken Er, yeni yapılacak camilerde bu noktanın gözetileceğini kaydediyor. Mevcut camilerin hemen hepsinde bayanlara ayrılan bölümün perdeyle kapatıldığını hatırlatan Er, bu uygulama sebebiyle bayanlardan şikayet aldıklarını aktarıyor. Er, şöyle devam ediyor: ?Bayanlarımız önlerindeki perde yüzünden ne imamı ne de caminin mimarisini görebiliyorlar. Çözüm olarak bayanlara ayrılan bölümlerin içeriden dışarıyı gösteren; ancak dışarıdan içeriyi göstermeyen şekilde düzenlenmesini önerdik. Bu teknik olarak mümkün. Müftülükler, ellerindeki imkanlar ölçüsünde bu yönde de çalışma yapacak.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber