Şaka gibi atama

Haber Giriş : 13 Şubat 2006 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şehir plancısı, İstanbul'a uymayacağı gerekçesiyle 3 projesini iptal eden Koruma Kurulu'na üye oldu

KARAYOLLARI 17. Bölge'nin Zincirlikuyu'da bulunan 87 dönümlük arazisine üç kez proje hazırlayıp ve her defasında kurul tarafından reddedilen Hidayet Uysal, şimdi kurula üye olarak atandı. Uysal, kendi hazırladığı planları onaylamayan kurula ?onay? verecek.

Uysal, 3 Numaralı Kurul'a, Karayolları arazisi için önce konut projesi getirdi. Ardından turizm ve kongre merkezi, son olarak da dikey yapılaşmaya müsait inşaat alanı emsalini 1'den 3'e çıkarmayı teklif etti. Sadece bir emsal olan inşaat alanının üçe çıkarılmasını teklif eden ve dikey yapılaşma için proje hazırlayan Bayındırlık Bakanlığı Teknik Araştırma Uygulama Genel Müdürlüğü İmar Planlama Daire Başkanı Hidayet Uysal'ın Kültür Bakanlığı tarafından kurula atanması şaşkınlıkla karşılandı.

Uysal'ın, Dubaili Properties International için yapılması düşünülen 650 metre yüksekliğindeki ikiz kulelerin de yapılması için inşaat yoğunluğunu 3 emsale çıkarma önerisi kurul tarafından, ?Boğaziçi öngörünüm alanını bozar? denilerek reddedildiği belirtildi. Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşit el Makdum'un sahibi olduğu şirketin Zincirlikuyu'ya 200 katlı Bosphorus Towers yapacağı planlanıyordu. 2 milyar dolarlık yatırım için firma yetkilileri arazinin Bayındırlık Bakanlığı'ndan Büyükşehir Belediyesi'ne ihale yöntemiyle satılması bekleniyor.

Bir ilk yapıldı

3 Numaralı Kurul'un bu hafta yapılan iki toplantısına da, ?uçak bileti alınamadı? diye gelemeyen Uysal'ın atamasının etik olmadığını belirten uzmanlar, ?İstanbul'da bu işi yapacak yüzlerce kaliteli, yetkin akademisyen var. Ne gerek var Ankara'dan atamaya? Ayrıca haftada iki kez toplanan kurula ekstra maliyeti hangi hesapları göze alarak yaptılar? diye soruyor.

Türkiye'de bir ilk yapıldığını belirten uzmanlar, ?İstanbul'a Ankara'dan ilk defa bir üye atanıyor. Bu atamada özel bir amaç olup olmadığını bilmiyoruz. Ancak kurul üye sayısının 5'ten 7'ye çıkarılması hangi gerekçelerle yapılmış bunlara bir bakmak lazım? şeklinde görüş bildirdi. Beykoz, Üsküdar, Sarıyer ve Beşiktaş bölgelerinden sorumlu 3 Numaralı Koruma Kurulu'nun geçen ocak ayında yapılan bir toplantısında, Ahmet Turgut ve Mehmet Cevahir Türk'ün görev değişikliği yazısı tebliğ edilmişti. Türk ve Turgut'un yerlerini değiştirilmesi sürgün olarak nitelendirildi.

Uysal'dan üç proje

3 Numaralı Koruma Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu'ndan alınarak Sakarya, Kocaeli ve Şile'yi kapsayan 6 Numaralı Kurul'a atanan Turgut ve Mehmet Türk'ten boşalan yerlere Doç. Dr. Fulya Erus (Sanat Tarihçi), Hidayet Uysal (Şehir Plancısı) atandı.

Bayındırlık Bakanlığı, Teknik Araştırma Uygulama Genel Müdürlüğü İmar Planlama Daire Başkanı Hidayet Uysal, bakanlık adına kurula değişik zamanlarda konut ve turizm alanı olarak planlar sundu. Ancak kurul Uysal'ın sunduğu projelerde özellikle dikey yapılaşmaya müsade etmeyecekleri görüşü benimsendi ve sunulan planları, ?Boğaziçi ön görünümü etkiler? gerekçesiyle reddetti. İstanbul'un ?ilk gökdeleni olan? Karayolları'nın 17. Bölge Müdürlüğü binasını tescil eden 3 Numaralı Kurul, yatay yapılaşma koşuluyla ?kongre ve alışveriş alanı ile rekreasyon alanı yapılabilir? önerisini karara bağladı. 1998'den bu yana satışı gündemde olan Karaylolları'nın 87 dönümlük arazisi en son 2004'te 320 trilyon bedelle satışa çıkarılmış, teklif verilmediği için satış gerçekleştirilememişti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bilgisi dahilinde yapılan çalışmalarda son yıllarda artan emlak değerlerinin Karayolları'nın arazisinede yansıdığı için ekspertizler araziye 500 trilyon değer biçildi. Bayındırlık Bakanlığı yetkilileri, fiyatın 2004 yılı rakamlarına çekilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileriyle görüşmeler yürütüyor.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber