AİHM, başörtü konusunda İÜ öğretim üyesinin başvurusunu reddetti

Haber Giriş : 15 Şubat 2006 15:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Leyla Şahin emsal oldu

İstanbul'daki bazı İmam Hatip okullarında okuyan öğrenci ve velilerin başvurularını değerlendiren Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, İstanbul Üniversitesi'nde öğretim üyeliği yapan Sevgi Kurtulmuş'un talebini reddetti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), türban yasağının İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olmadığını bir kez daha karara bağladı.

İstanbul'daki bazı İmam Hatip okullarında okuyan öğrenci ve velilerin başvurularını değerlendiren yüksek mahkeme, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde öğretim üyeliği yapan Sevgi Kurtulmuş'un talebini reddetti.

Şikayetçiler, İmam Hatip okullarında ve üniversitede türbanla derslere girilmesine getirilen yasağın, eğitim ve din özgürlüğüne aykırı olduğunu ve ayrımcılık yarattığını savunmuştu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, her iki başvuruyu da daha başvurunun kabul edilmesi aşamasında reddetti.

Yüksek mahkeme, kararını Leyla Şahin davası kararındaki hükümlere dayandırdı ve Türkiye'de laikliğin spesifik önemine vurgu yaptı.

AİHM, Türkiye'deki Milli Eğitim Bakanlığı ile kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personelin kılık-kıyafet yönetmeliğinin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile uyumlu olduğunu belirtti.

Karar, Leyla Şahin davasının türban ve kamusal alanda kılık-kıyafet yönetmelikleri konusunda gerçek bir emsal olduğu şeklinde yorumlanıyor. Yüksek mahkeme, benzer konudaki başvuruların davalaşmasına izin vermiyor.

CNN Türk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber