2007'de 5 milyon yeni seçmenin eğilimi ne yönde olacak?

Haber Giriş : 15 Şubat 2006 15:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2007'deki seçime kadar seçmen sayısında 5 milyonluk artış bekleniyor. Son seçimde oy kullanmayanların oranı ise yüzde 28.9. Bu durum sandığı nasıl etkileyecek?

3 Kasım 2002 genel seçimlerinin üzerinden 3 yıl 4 aylık bir süre geçti. Şu andaki duruma göre genel seçimlerin zamanında yani Kasım 2007'de yapılması öngörülüyor. Bu 5 yıllık zaman diliminde seçmen sayısında 5 milyon kişiyi aşkın artış bekleniyor. Dolayısıyla, önümüzdeki seçime damgasını vuracak faktörlerden biri de yeni seçmenlerin eğilimi. VATAN için seçim anketi yapan 3 şirketten ikisi, Yönelim ve Konsensüs deneklere 3 Kasım 2002'de hangi siyasi partiye oy verdiğini de sordu. Bu soru partiler arası oy kaymaları ile, geçen seçimde seçmen yaşını doldurmayanlar ve sandığa gitmemiş olanların da eğilimini yaklaşık olarak ortaya çıkardı.

Yaklaşık olarak diyoruz, çünkü her iki anketi gerçekleştiren şirketin yöneticileri her deneğin gerçeği söylememiş olacağına dikkat çekiyor. Özellikle 3 Kasım'da Genç Parti'ye oy verenler ile etnik özellliği ağır basan DEHAP-DTP'ye oy verenlerin tercihlerini saklakmış olabilecekleri belirtiliyor.

Biz yine de bir fikir verebileceği düşüncesiyle, 2 araştırma şirketinin derlediği verilerden sadece geçen seçimde sandığa gitmeyenler ile seçmen vasfını 3 Kasım 2002'den sonra kazananların tercihleri konusunda birkaç kesit sunuyoruz:

Yönelim'e göre Genç seçmenin CHP ile MHP eğilimi eşit
* 2 bin 400 kişi üzerinde araştırma yapan Yönelim'in anketine göre yeni seçmenlerin yüzde 38.5'i AKP'yi tercih ediyor.

* CHP ile MHP'nin tercih edilme oranı eşit: Yüzde 9.4. "Hiçbir partiye oy vermem" diyenler yüzde 15.4'ü bulurken, deneklerin yüzde 7.7'si geçersiz oy kullanacağını söylüyor. Cevap vermeyenlerin oranı ise yüzde 6.

Kararsız seçmenden yine oy yok
* Aynı ankette "3 Kasım'da sandığa gitmedim" diyenlerin yüzde 28.9'u "Bugün seçim olsa oyum AKP'nin" diyor. CHP'yi tercih edeceğini söyleyenlerin oranı ise yüzde 7.2. Hiçbiri diyenler hayli yüksek: Yüzde 33.5.

Konsensus'a göre...
Yeni seçmenin MHP eğilimi yükseliyor
* 1200 kişilik Konsensüs anketinde ise yeni seçmenlerin yüzde 25'inin tercihi AKP. CHP diyenlerin oranı yüzde 7.6. Bu ankette yeni seçmenler arasındaki MHP eğilimi dikkat çekiyor: Yüzde 16.8.

* DEHAP-DTP de yüzde 9.8'lik tercih edilme oranıyla dikkat çekiyor. Diğer partileri tercih edeceğini söyleyenlerin oranı yüzde 19.8'i bulurken, kararsız olanların oranı yüzde 8.2.

* Konsensüs anketinde geçen seçimde oy kullanmayanların yüzde 20.2'sinin tercihi AKP yönünde. Bu kesimde CHP yüzde 7.3, MHP yüzde 5.6, DYP yüzde 2.7, DTP-DEHAP yüzde 5.3, ANAP ise yüzde 6.5 oranında tercih ediliyor.

Başbakan Erdoğan: Sonuçlarda bizim anketlerimize yaklaşıyorlar
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP grup toplantısında VATAN'da yayımlanan anketlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, erken seçim tartışması konusunda yine aynı sözleri tekrarladı, seçimlerin Anayasa'da öngörüldüğü gibi 5 yılda bir yapılacağını söyledi: "Seçimlerin zamanında yapılacağından hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Yaptıkları anketlerin sonuçlarıyla ufak ufak bizim anketlerimize yaklaşıyorlar."

Erkan Mumcu: Anketle iktidar olmuş parti görmedim
Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu ise bugüne kadar medya anketleriyle iktidar olmuş bir siyasi parti görmediğini söyledi. Mumcu, üç anketin birbirini tutmadığını da kaydetti. Sandıkların hakikati söyleyeceğini, milletin kendi halini bildiğini, konu-komşu, eşi-dostu gördüğünü ifade eden Mumcu medyaya da çattı: "Türkiye'nin temel sorunu bu. Bir medyanın yansıttığı dünya var, bir de sokağa çıktığımızda içinde yaşadığımız Türkiye."

Mehmet Ağar: Erken seçimden kim kaçmışsa tepe taklak olur
DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, "Erken seçimi millet isterse Meclis bunun karşısında duramaz" dedi. Halinden memnun esnaf, çiftçi, emekli, işçi, memur olmadığını, milletin erken seçim istediğini savunan Ağar, şöyle konuştu: "Halkı bu kadar ezen yapıya karşı insanların feryadı var. Bu itirazın talebi de seçimdir. Anlaşılan arkadaşların siyasi tecrübesi noksan... Erken seçimden kim kaçmışsa seçim sonunda tepe takla oldu gitti."

Vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber