TCDD'den YHT tüneli açıklama

Devlet Demir Yolları İşletmesi (TCDD) Genel Müdürlüğü, İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren Yolu İkinci etabında bulunan 26 numaralı tünellerde, tünel açma işleminin durdurulması ve varyant yapılmasının yüklenici firmayla ilgisinin bulunmadığını açıkladı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Ağustos 2013 18:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TCDD Genel Müdürlüğü, bugün bir gazetede yer alan İstanbul-Ankara Yüksek Hızlı Tren Yolu İkinci etabında bulunan 26 no'lu tünellerde, tünel açma işleminin durdurulması ve varyant yapılması ile ilgili yazılı açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada, Eskişehir-İstanbul etabında üç buçuk kilometrelik, yirmi beş ayrı tünelin açıldığı ve tünellerin yer aldığı kesimin Türkiye'nin jeolojik ve fiziki coğrafya bakımından bugüne kadar demiryolu yapılan en zor kesim olduğu ifade edildi.

. Her tünelin inşa ve açılma sürecinde teknik uzmanlarla birlikte üniversitelerin ve yabancı uzmanların zemin inşa tekniğiyle ilgili verdikleri raporlara göre işlemlerin yapıldığı kaydedildi. Diğer tünellerde de teknik ve bilimsel raporların doğrultusunda işlem yapıldığının ifade edildiği açıklamada herhangi bir sorunla karşılaşılmadan tünellerin açıldığı belirtildi.

Habere konu olan altı kilometre uzunluğundaki tünelin açma işlemi devam ederken, tünel delme makinesinin hızının düşmesi nedeniyle yumuşak zemine sahip 26 no'lu tünelin açılmasının riskli olup olmadığının incelenmesi için demiryolu inşasının durdurulduğu ve zeminin yeniden incelemeye alındığı kaydedildi.

Açıklama şöyle devam etti:

"Bu nedenle, tünelle ilgili bilimsel/teknik süreç devam ederken, hattın sözleşme süresinde açılması için inceleme, ölçme ve raporlama sürecinin de zaman alacağı düşünülerek ve her türlü emniyet riski dikkate alınarak 26. nolu tünel güzergahına alternatif olmak üzere varyant yapılmaktadır. Bütün işlemler devam ederken, üniversiteler ve yabancı uzmanlarca hazırlanan raporlar doğrultusunda kuruluşumuz uzmanlarınca tünelde yeniden açma işlemine başlanabileceği kararına varılmıştır. Tünel açma işleminin durdurulması ve varyant yapılması yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı olup, firmayla ilgisi bulunmamaktadır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber