Valilik, Trabzon'da erotik memure arayan Derneğin kapatılması için başvuru yaptı

Haber Giriş : 17 Şubat 2006 10:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
TRABZON VALİLİĞİ
İl Dernekler Müdürlüğü

Sayı : B054VLK4610800-16/265 08/02/2006
Kütük : 61-017-034
Konu : Derneğin Feshi Talebi.

..

İlgi : ...

4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 59. maddesi gereği ?Haya ve Edebe Aykırı Kadın Kıyafetleri Meni Cemiyeti? derneği 05.12.2005 tarihinde kurularak tüzel kişilik kazanmıştır.

Türk Medeni Kanununun 60. maddesi gereği derneğe ait kuruluş evrakları ile derneğin tüzüğü incelenmiş olup, derneğin amacının Anayasa ve yasalara aykırı olduğu tespit edilmiştir.

Valilik Makamının ilgi (a) sayılı yazısı ile derneğin feshi için Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

M. Bahattin ATÇI
Vali a.
Vali Yardımcısı


VALİLİK MAKAMINA

TRABZON

Valiliğinizce bilindiği üzere; Türkiye'nin ve hatta büyük olasılıkla dünyanın hiçbir yerinde bir benzeri bulunmayan ?Haya ve Edebe Aykırı Müstehcen Kadın Kıyafetlerinin Meni Cemiyeti? adında bir dernek ilimizde faaliyet yürütmektedir.

Av. A. Kemal Yılmaz BAYRAKTAR adındaki bir vatandaşın başkanlığında faaliyet sürdürmekte olan dernek, kamuoyunda akıl dışı yansımalara neden olan girişimleriyle öne çıkmış ve adı geçen kişi tarafından kaleme alınan ?Bu Yazı Türk Milletine Acı Bir Beyannamedir? (EK-1) ve ?Türk Milletine İkinci Acı Beyanname? (EK-2) adındaki bildiriler, yayımlanmış oldukları tarihlerde ciddi çalkantılara neden olmuştur.

Halen Av. A. Kemal Yılmaz BAYRAKTAR hakkında benzer girişimleri nedeniyle Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi 2003/245 esasında kayıtlı bir davanın sürmekte olduğu ve adı geçenin Trabzon Barosuna kayıtlı Av. Ümit KABA ve Av. Sunay ATAMER adındaki bayan avukatlara bu tür davranışları nedeniyle yargı kararlarıyla tazminat ödemeye mahkum edildiği tarafımızca bilinmektedir. Bu gerçeklere rağmen, adı geçen kişi ya da derneğin kamuoyu vicdanında onulmaz yaralar açan faaliyetlerinin devamına Valiliğinizce göz yumulduğu kanaati kamuoyunun ortak kanaatidir.

Son bir haftadır; gerek yerel ve gerekse ulusal basında, adı geçen dernek adına Valiliğinize verilen bir dilekçeye ilişkin bilgilere yer verilmekte ve Trabzon kenti hak etmediği biçimde olumsuz söylemlerle tarif edilmeye çalışılmaktadır. Hiçbir kişinin Trabzon'u kamuoyu önünde rencide etme hakkı olmadığı gibi, hiçbir derneğin de böylesi bir hakkının olamayacağı malumlarınızdır.

Valiliğinizin herhangi bir kişi ya da kurum tarafından verilen ve somut verilere dayanmayan bu tür dilekçelerle (EK-3) ilgili olarak 03.01.2006 tarihinde yapılanlara benzer işlemler (EK-4) tesis etmesi: hukuk, mantık ve mevcut mer'i mevzuat açısından kabul edilebilir değildir. Genelde kadınlara, özelde kadın kamu emekçilerine yönelik olarak çok çirkin, asılsız ve mesnetsiz ifade ve beyanların yer aldığı böylesi beyanname ve/veya dilekçelerin (EK-1, 2, 3) Valiliğinizce işleme konulması çok ciddi bir hatadır.

Bu nedenle Valiliğiniz 03.01.2006 tarihinde tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, kaymakamlıklara ve merkez ve ilçe belediye başkanlıklarına yazmış olduğu yazıları (EK-4) ikinci bir yazıyla derhal geri çekmeli ve tüm kadın kamu emekçilerinden açık yüreklilikle özür dilemelidir.

Valiliğinizin bu uygulaması 18.01.2006 tarihinde Sabah Gazetesinin manşetinde yer almış ve 20.01.2006 tarihinde de KESK Trabzon Şubeler Platformu tarafından düzenlenen bir Basın Toplantısıyla (EK-5) eleştirilmiştir. Valiliğinizin olaya yaklaşım biçimi nedeniyle 23.01.2006 tarihinde Ankara'da KESK üyesi bir grup kamu emekçisi İçişleri Bakanlığı önünde Basın Açıklaması yapmış ve Trabzon Valiliğinin bu tavrını kınamıştır. KESK ve KESK'e bağlı sendikaların üye ve yöneticileri bu Basın Açıklamasının ardından İçişleri Bakanlığına verilen bir Dilekçeyle olaya ilişkin olarak gerekli soruşturmanın başlatılmasını da talep etmişlerdir.

Valiliğinizin Av. A. Kemal Yılmaz BAYRAKTAR tarafından Haya ve Edebe Aykırı Müstehcen Kadın Kıyafetlerinin Meni Cemiyeti başkanı sıfatıyla kaleme alınan ve Trabzon'da görev yapmakta olan kadın kamu emekçilerine yönelik asılsız isnat ve iftiraların yer aldığı 28.12.2005 tarihli dilekçede (EK-3) ifade olunan ?%80 uyan yok?, ?buna da uyanlar parmakla gösterilecek kadar azdır?, ?streç (tayıt) kod benzeri pantolonlar giyilmez (%90 buna da uyulmamaktadır)? vb. iddialı söylemlerin gerçekle bağdaşıp bağdaşmadığını araştırmak ihtiyacını hissetmesi dahi ilginçtir. Zira; 657 sayılı D.M.K.'nun 6. maddesine uygun olarak yemin eden kamu emekçilerinin, aynı yasanın 10 ve 11. maddelerine göre hem memur ve hem de amir durumunda bulunan kişiler olarak işlerini anayasa, yasa ve yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapmak ve yürürlükteki mevcut mer'i mevzuat hükümlerine uygun biçimde davranmak zorunda oldukları açıktır.

657 sayılı D.M.K. ve konuya ilişkin 82/5105 sayılı Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik halen yürürlükte iken, Valiliğinizin bir derneğin başvurusu üzerine tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, kaymakamlıklara ve merkez ve ilçe belediye başkanlıklarına bir üst yazı ekinde ?Trabzon Valiliğine verilen dilekçeyi? (EK-3, 4) göndermesi: en azından amir durumunda bulunan memurlara olan güvensizliğin bir ifadesi olarak algılanabilir bulunmaktadır. Ayrıca, yapılan başvuru haklı ve yerinde olsa dahi: ?Valilikçe konuya ilişkin bir yazı yazılması? yerine, ?kısa bir üst yazı ekinde müracaatçının dilekçesinin tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, kaymakamlıklara ve merkez ve ilçe belediye başkanlıklarına iletilmesinin? (EK-4) ne kadar doğru bir yöntem olduğu hususu da tartışılabilir durumdadır.

Aslen böylesi bir başvuru karşısında (EK-3) Valiliğinizin takınması gereken tavır, ilgili kişi ya da tüzel kişilikten iddialarının dayandığı somut bilgi ve belgelerin Valilik Makamına teslim edilmesini talep etmek yönünde olmalıdır.

Aksi takdirde benzer başvuruların dolayısıyla skandalların artması ihtimali giderek kuvvetlenecektir. Örneğin; önümüzdeki günlerde, 657 sayılı D.M.K. ve 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanuna rağmen bir kişi Trabzon Valiliğine başvurur ve bu olaydakine benzer bir ifade tarzıyla, Trabzon'da görev yapan memurların %90'ının rüşvet aldığını iddia edecek olursa, Valiliğinizin tutumu acaba ne olacaktır? Yine benzer şekilde başvuruda bulunana ait Dilekçe, Trabzon Valiliğine ait bir üst yazı ekinde tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, kaymakamlıklara ve merkez ve ilçe belediye başkanlıklarına gönderilecek midir? Böylesi bir işlem Valiliğinizce yapılır ve başvuruda bulunanın iddiası asılsız çıkarsa; acaba Valiliğiniz ilgili kişi hakkında işlem başlatacak ve/veya Cumhuriyet Başsavcılığına Suç Duyurusunda bulunacak mıdır? Bu ve benzeri sorular elbette ki artırılabilir. Önemli olan husus, Valilik Makamının bir olayla ilgili olarak işlem yapmadan önce, öne sürülen iddiaların somut delillerini ilgiliden talep etmesi, böylesi delillerin Valiliğe verilmemesi halinde işlem başlatmaması, delillerin teslim edilmesi halinde sadece konuyla ilgili kişi ya da kişilerle ilgili olarak işlem başlatması, asılsız isnat ve iftiralarda bulunduğu belirlenen ya da Valilikçe isnatlarını ispata davet edildiklerinde şikayetçi oldukları konuya ilişkin iddialarını ispat eden bilgi ve belgeleri Valilik Makamına teslim etmeyen ve/veya edemeyen kişi ya da kurumlarla ilgili olarak ta asılsız isnatlarını ispat etmemeleri halinde gereken işlemleri başlatmasıdır.

Sonuç olarak; öncelikle Valiliğinizin 03.01.2006 tarihli işlemleri (EK-4) tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, kaymakamlıklara ve merkez ve ilçe belediye başkanlıklarına ikinci bir yazı yazılarak geri çekilmeli, ardından, yapılan bu işlemler nedeniyle rencide edilen Trabzon'daki kadın kamu emekçileri başta olmak üzere tüm kadınlardan Valiliğinizce açık yüreklilikle özür dilenmeli ve son olarak benzeri skandalların yaşanmamasını temine yönelik olarak Haya ve Edebe Aykırı Müstehcen Kadın Kıyafetlerinin Meni Cemiyeti adındaki derneğin kapatılması için Valiliğinizce girişimde bulunulmalıdır. Gereğini bilgilerinize saygı ile arz ederiz. ?../01/2006

Ekler :

23.10.2002 tarihli ?Bu Yazı Türk Milletine, Acı Bir Beyannamedir? başlıklı Bildiri fotokopisi.

03.12.2002 tarihli ?Türk Milletine İkinci Acı Beyanname? başlıklı Bildiri fotokopisi.

28.12.2005 tarihinde Trabzon Valiliğine verilen Dilekçe fotokopisi.

Trabzon Valiliğinin 03.01.2006 tarihli Yazısı fotokopisi.

KESK Trabzon Şubeler Platformunun 20.01.2006 tarihinde yapmış olduğu Basın Toplantısında okunan yazılı metin.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber