Siyah incir yemenin tam zamanı

UYMSİB Başkanı Çalı: -"İncirin erken ve hızlı olgunlaşması nedeniyle piyasaların sıkışması fiyatları düşürdü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ağustos 2013 14:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Siyah incir yemenin tam zamanı

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı, Bursa siyah incirinin üreticiden çıkış fiyatının 3 liradan 1 liraya kadar gerilemesine ilişkin, "İncirin erken ve hızlı olgunlaşması nedeniyle piyasaların sıkışması fiyatları düşürdü" dedi.

Çalı, gazetecilere yaptığı açıklamada, ekonominin fiyatla ilgili en önemli kuralının arz-talep dengesi olduğunu ve siyah incir fiyatlarının da bu çerçevede oluştuğunu bildirdi.

Bursa siyah incirinin bu yıl iklim koşulları nedeniyle normalden 10 gün önce olgunlaştığını ve hızlı bir olgunlaşma sürecinin yaşandığını belirten Çalı, bunun piyasaya fazla ürün girmesine ve fiyatların düşmesine neden olduğunu vurguladı.

Çalı, mevcut durumun dış pazarlardaki yansımalarına değinerek, "İncirin erken ve hızlı olgunlaşması nedeniyle piyasaların sıkışması fiyatları düşürdü. Özellikle ihracatın yapıldığı Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde tatil gibi nedenlerle talebin yeterli olmaması, bu durumun yansımalarındandır. Ayrıca bu durumun bir başka yansıması ise birçok firmanın incir işine girmesi nedeniyle pazar büyükmüş gibi algılanarak pazarda baskıyı daha da artırmasıdır. Maalesef 'ihracatçı fazlası' piyasada en büyük baskı oluşturuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ürün fiyatlarının ihracatçıların da elinde olmayan nedenlerle üretici nezdinde arzu edilen seviyede olmaması sorununun, kısa sürede aşılacağını ümit ettiklerini ifade eden Çalı, Bursa siyah incirine gönül verenler olarak tüm üreticilerin yanında olduklarını anlattı.

Çalı, UYMSİB olarak siyah incir ile ilgili doğrudan ve dolaylı birçok çalışma yaptıklarına işaret ederek, şunları kaydetti:

"UYMSİB olarak kesim ve ihraç izin tarihlerinin belirlenmesi çalışmaları, 2010 yılının ihracatta 'Bursa Siyah İnciri Yılı' olarak açıklanması ve etkinlikleri, Bursa siyah inciri sektör toplantıları ve paneller, Bursa siyah inciri çalışma grubu oluşturulması ve toplantıları gibi önemli çalışmalara imza attık. Ayrıca incir ethephon toplantıları, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü teknik gezisi, incir köylerine ziyaretler, gıda güvenliği ve kalite ile ilgili faaliyetler, eğitim, tanıtım, ödüllendirme faaliyetleri, ABD'ye incir ihracat izni alınması çalışmaları, dış dazarda koruma faaliyetleri gibi çalışmalara da imza attık. Üreticilerimiz ve ihracatçılarımız için UYMSİB olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber