Açlık sınırı 555, yoksulluk sınırı 1.808 YTL

Haber Giriş : 24 Şubat 2006 11:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk-İş, dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarının şubat ayında yüzde 1.26 artarak 555 YTL'ye, yoksulluk sınırının ise 1.808 YTL'ye yükseldiğini açıkladı.

Türk-İş'ten yapılan açıklamada, son dört yılda ekonomide görülen büyümeye karşı gelir dağılımındaki adaletsiz ve dengesiz yapı nedeniyle dar ve sabit gelirli kesimlerin yaşama şartlarının iyileşmediği, açlık ve yoksulluğun daha da arttığı ileri sürüldü.

Gıda harcamalarının şubatta yüzde 1.26 ve son oniki ayda da yüzde 6.09 arttığı belirtilen açıklamada gıda fiyatlarındaki artış eğiliminin gıda dışı mal ve hizmetlerin fiyat artış eğiliminin altında kaldığı da vurgulandı.
Türk-İş Araştırma Merkezi'nin çalışmasına göre ocakta 548.14 YTL olan dört kişilik bir ailenin zorunlu olarak yapması gereken aylık gıda harcaması tutarından oluşan "açlık sınırı", şubatta 555.07 YTL'ye çıktı. Yoksulluk sınırı ise 1785.47 YTL'den 1808.04 YTL'ye yükseldi.

Dört kişilik bir ailenin sadece beslenmek için yapması gereken günlük ortalama harcamanın 18.50 YTL, temel ihtiyaçların en düşük düzeyde karşılanması için yapılması gereken harcamanın günlük 60.27 YTL olduğu belirtilen çalışmada, günlük açlık sınırının ise geçen yılın aynı ayına göre 31.86 YTL artarken, yoksulluk sınırının ise 103.77 YTL olduğu vurgulandı.

Temel gıda maddelerindeki fiyatlar baz alınarak belirlenen gıda endeksindeki değişime göre, Ankara'da yaşayan bir ailenin gıda için harcaması gereken tutar bir önceki aya göre yüzde 1.26 arttarken, bu yılın ilk iki aylık döneminde gıda harcaması tutarındaki artış yüzde 2.23 oldu. Gıda harcaması tutarında son 12 aylık dönemdeki artış oranı ise yüzde 6.09 oldu. Yılık ortalama artış yüzde 8.38 oranında gerçekleşti.

TÜİK'İN YOKSULLUK ARAŞTIRMASI

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yoksulluk çalışmasının bir çok açıdan tartışmalı olduğu belirtilen çalışmada, TÜİK verilerinin nüfusun yaklaşık dörtte birinin temel ihtiyaçlarını karşılayacak gelirden yoksun olduğunu ortaya koyduğu vurgulandı.

Uygulanan ekonomik politikalar çerçevesinde enflasyonda meydana gelen gerilemenin olumlu olduğu ifade edilen açıklamada, izlenen gelirler politikasının hedef enflasyonla sınırlı ücret-maaş artışı öngörmesi ve artan refahtan pay verilmemesi nedeniyle, dar ve sabit gelirli kesimlerin yaşama şartlarının düzelmediği vurgulanıyor.
Çalışmada, şubat ayında gıda harcamısanda temel alınan beslenme kalıbında bulunan ürünlerinden peynirin fiyatının ocak ayına göre gerilediği, süt ve yoğurtun fiyatının ise aynı kaldığı belirtildi. Kurban bayramı sonrasında et ürünlerinde beklenen fiyat artışının yüzde 3.13'le 4.17 arasında değiştiği kaydedildi. Tavuk tüketiminin arttığı belirtilen çalışmada, tavuktaki fiyat artışının yüzde 42.86, yumurtanın fiyat artışının ise yüzde 11.11 olduğu vurgulandı. Balık fiyatlarının ise genel olarak değişim göstermediği belirtildi.

Ocak ayına göre meyve-sebze grubundaki ürünlerin fiyatlarının, süpermarket rekabetleri ve soğuk hava koşulları nedeniyle düşüş kaydettiğine dikkat çekilen çalışmada, bu fiyatların şubatta arttığına dikkat çekildi. Ekmek, makarna, pirinç, un gibi ürünlerde bu ay fiyat artışı yaşanmadığı hatırlatılarak, şeker ve pekmez fiyatlarındaki artışın dikkat çekici olduğu kaydedildi.

anka

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber