Tatvan polisinden uyuşturucuyla mücadele çalışmaları

Bitlis’in Tatvan Emniyet Müdürlüğü ilçede daha güvenilir bir ortam sağlamak ve gençlerin geleceğe daha umutla bakmasını sağlamak ve son yıllarda aratan uyuşturucu madde satışı ve kullanımı engellemek, amacıyla tüm imkanları seferber etti

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Eylül 2013 23:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tatvan polisinden uyuşturucuyla mücadele çalışmaları

Bitlis'in Tatvan Emniyet Müdürlüğü ilçede daha güvenilir bir ortam sağlamak ve gençlerin geleceğe daha umutla bakmasını sağlamak ve son yıllarda aratan uyuşturucu madde satışı ve kullanımı engellemek, amacıyla tüm imkanları seferber etti.

Tatvan İlçe Emniyet Müdürlüğü de, hem operasyonel hem de önleyici hizmetler anlamında uyuşturucuyla mücadele alanında başarılı faaliyetler gösteriyor. Tatvan'da her yıl uyuşturucuyla alakalı polisin yaptığı operasyon ve yakalama sayılarında ciddi bir artış yaşanıyor. Öyle ki uyuşturucu madde operasyon sayısı 2013'te bir önceki yıla göre yaklaşık 3 katına, uyuşturucudan yakalanan kişi sayısı ise 4 katına çıktı.

Tatvan Emniyet Müdürlüğü de bu yıl Tatvan'da uyuşturucuyla mücadele alanında yaptığı operasyonlarla ilçede uyuşturucu satışı ve madde kullanımının önüne geçmeye çalışıyor. Önceki yıllara oranla bu yıl yapılan operasyon bazında en fazla başarının yakalandığı yıl bu yıl oldu. 2013 yılı içinde Tatvan'da madde kullanan ve satıcılığını yapanlara yönelik yapılan 50 operasyonda toplam 86 kişi yakalanırken; yapılan bu operasyonlarda 20.75kg uyuşturucu madde, 519 adet uyuşturucu hap ve 136,8 gr metamfetamin adlı uyuşturucu maddesi ele geçirildi.

Uyuşturucuyla mücadelede sadece polisiye tedbirler kullanılmakla kalmayan Tatvan İlçe Emniyet Müdürlüğü, aynı zamanda suç öncesi polislik faaliyetleri ile uyuşturucunun önüne geçmeye çalışıyor. Uyuşturucu maddeden suça bulaşmış veya suça bulaşma riski taşıyanları topluma kazandırma ve suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla Toplum Destekli Polisler koordinesinde birçok proje ve faaliyetler gerçekleştiren İlçe Emniyet Müdürlüğü, bu proje ve faaliyetler kapsamında uyuşturucuya bulaşmış kişilerle birebir görüşmeler yapıyor. Uyuşturucu madde kullanan kişiye uyuşturucunun zararları hakkında bilgilerin verildiği görüşmelerde ayrıca, uyuşturucu kullanmayı bırakması için tedavi yolları gösteriliyor ve her alanda kendisine yardımcı olunuyor. Görüşmeler kapsamında yine uyuşturucu kullanan şahsın ailesine ve yakınlarına da ulaşılarak aynı şekilde onlar da bilgilendiriliyor. Bu şekilde, uyuşturucu kullanan şahsın uyuşturucuyu bırakması için aile ve yakınlarının da desteği alınmaya çalışılıyor.

“KÖTÜ ARKADAŞ ÇEVRESİ VE AİLE İÇİ ŞİDDET GENÇLERİ UYUŞTURUCU BATAĞINA İTİYOR”

Polislerin uyuşturucu madde kullanan gençlerle yaptıkları görüşmeler neticesinde gençlerin uyuşturucu madde kullanmasına neden olan faktörlerde gün yüzüne çıkıyor. Yapılan görüşmeler neticesinde uyuşturucu madde kullanımına başlama ve bırakamama sebepleri ise bir yandan bu konuda ailelere büyük görevler düştüğünü bir kez daha kanıtlarken diğer yandan da düşündürüyor.

Görüşmelerde uyuşturucuya başlayan gençlerin en çok merak, sigara kullanımı, kötü arkadaş çevresi, kendini ispatlama düşüncesi, aile içi şiddet, aile ve çevreden ilgi görememe, boş zaman, işsizlik okula gitmeme-okulu bırakma, okuldan soğuma ve uzaklaşma, derslerde başarısızlık, hayattan zevk alamama, hayattan beklentinin olmaması gibi faktörlerden dolayı uyuşturucuya başladığı sonucu ortaya çıkıyor.

“TATVAN'DA UYUŞTURUCU MADDE BAĞIMLILIĞININ ÖNLENMESİNE YÖNELİK DİĞER ÇALIŞMALAR”

Tatvan'da uyuşturucu madde bağımlılığının önlenmesine yönelik yapılan çalışmalarla ilgili yazılı bir açıklama yapan Bitlis Valiliği, yapılan çalışmaları şöyle sıraladı:

“Tatvan genelindeki tüm 11. ve 12. sınıf öğrencilerine 2013 Mayıs ayında uyuşturucu madde kullanımını önleme seminerleri verilmiştir. Toplam 9 okulda 10 seminer gerçekleştirilerek Tatvan'daki bin 40 öğrenciye ulaşılmış ve uyuşturucu madde bağımlılığı konusunda farkındalık oluşturulmuştur. Seminerlerde; öğrencilere uyuşturucu başta olmak üzere bağımlılık yapan bütün maddeler ile ilgili olarak bilgilendirme yapılmıştır. Madde kullanımının zararları, kullananları bekleyen tehlikeler, bağımlılığa sürükleyen sebepler, bağımlılık kısır döngüsü, “ben bağımlı olmam” yanılgısı, “hiç başlamamak” prensibinin önemi ve bağımlılık tedavisi gibi konulardan oluşan seminerlerde öğrencilerden gelen sorular da yanıtlanmıştır. Öğrencilerde uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile ilgili farkındalık oluşturmak amacıyla planlanan seminerler okulların açılmasıyla birlikte 2013-2014 eğitim-öğretim yılında da devam edecektir. Ayrıca 12 Haziran 2013'te Emniyet Müdürlüğümüzce Tatvan'daki lise öğrencilerinin velilerine “Madde Bağımlılığında Farkındalık ve Aile İçi İletişim” semineri verilmiştir. Seminerde velilere; uyuşturucu başta olmak üzere bağımlılık yapan bütün maddeler ile ilgili olarak bilgilendirme yapılmıştır. Madde kullanımının zararları, kullananları bekleyen tehlikeler, bağımlılığa sürükleyen sebepler, “hiç başlamamak” prensibi, bağımlılık tedavisi, kullanımın hukuki boyutu, ailelerin çocuklarına yaklaşımı ve ergen psikolojisi gibi konulardan oluşan seminerler gerçekleştirilmiş ve velilerden gelen sorular yanıtlanmıştır. Bununla birlikte Emniyet Müdürlüğümüzce, 01.03.2013, 08.03.2013 ve 22.03.2013 tarihlerinde İbadullah Camiinde Bitlis merkez, ilçe ve köylerinden gelen 400 aileye, çocuklarının zararlı alışkanlıklara bulaşmamaları için, “Bağımlılık, Uyuşturucu Madde Bağımlılığında Farkındalık ve Madde Kullanımını Önleme” semineri verilmiştir. Ayrıca Milli Eğitim Müdürlüğü ve 10. Motorlu Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı ile görüşülerek, öğretmenler ve vatani görevini yapan askerlere yönelik madde bağımlılığını önleme konferans planlamaları yapılmıştır. Aynı şekilde Tatvan Meslek Yüksek Okulu'na da bağımlılık konusunda konferanslar verilmesi planlanmaktadır.”

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber