'Kültür hizmetlerini belediyelere ve özel idarelere devredeceğiz'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Şubat 2006 13:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Koç, İzmir'in Selçuk ilçesinde düzenlenen ''Kıyı Ege Belediyeler Birliği Hizmet İçi Eğitim Semineri''nde yaptığı konuşmada, halkın desteğini alarak halka hizmet veren belediye başkanlarının, zor ancak şerefli bir görevi yerine getirdiklerini söyledi. AB yolunda çağdaşlaşma hareketlerinin devam ettiğini, bu yolda belediyelerin de önemli görevleri üstlendiğini belirten Koç, Mahalli İdareler Kanunu'ndaki belediye anlayışının asırlar önceki belediye anlayışından farklı hale geldiğini kaydetti.
Geçmişte, padişahların sadrazamlara verdiği mühürleri geri alabildiğini, ancak sadrazamın attığı mühre karışamadığını belirten Bakan Koç, mührün bir otorite olduğunu, belediye başkanlarının da çok önemli bir otoriteyi üstlendiğini anlattı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak çıkarılacak kanunla birçok yetkiyi belediyelere vereceklerini belirten Kültür ve Turizm Bakanı Koç, şöyle konuştu:
''Kültür hizmetlerini belediyelere ve özel idarelere devredeceğiz. Hangi partili olursa olsun, biz kültürel hizmetlerin belediyeler ve özel idareler eliyle daha güzel yürütülebileceği kanaatindeyiz. Ama bunu devrederken, Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı olarak üzerine düşen denetleme ve yönlendirme demokratik sınırlarda olmak kaydıyla sürecek. Belediye başkanları kendi görevlerinin bilincinde olmak hususunda dikkatli olmalı. Şunu da açıkça ifade etmek istiyorum ki kanalizasyonu
olmayan bir kıyı şehri belediyesinin, bilmem hangi on şarkıyı bilen sanatçıya 200 milyar ödemesine içime sindiremiyorum.''

-ÖNCELİKLİ İHTİYAÇLARI BELİRLEYİN-

Bir iktisatçının, az gelişmiş bir ülkenin, parası olmayan bir ülke değil, ihtiyaçlarını sıralamasını bilmeyen bir ülke olduğu şeklindeki sözüne hak verdiğini belirten Koç, bazı hizmetlerin yerin altında kaldığını ifade ederek, ''Belediye başkanları şunu hiçbir zaman unutmasınlar; pisliği ve çirkinliği yönetemezseniz, güzelliği ve
temizliği yakalayamazsınız. Belediye başkanları ihtiyaç sıralamasını iyi yapmalı. Yapabiliyor muyuz? Çok üzülerek söylüyorum ki hayır. Ülkemizin bazı yerlerindeki hijyenik şartlar hızla değişmezse çok sıkıntı çekeceğiz'' diye konuştu.

Bazı yetkileri belediyelere devrederken, o belediyenin hangi partiden olursa olsun kötü yönleri anlatılarak engel olunmaya çalışıldığını kaydeden Koç, kendi anlayışlarının mahalli idarelere ne kadar çok kaynak aktarılırsa ülke kalkınmasının daha çok ve çabuk gerçekleşeceği şeklinde olduğunu belirtti.
Türkiye'de köy olamayacak yerlerin belde haline dönüştürülmesinin birçok sıkıntı yarattığını da anlatan Koç, çok bölünmüşlüğün hizmete engel getirdiğini söyledi.

Bakan Koç, şöyle konuştu: ''Üzülerek söylüyorum, yalnız belediye başkanlarının değil, belde insanlarının ihtirasları yüzünden Türkiye birçok yerde kıyılarını
kaybetmiştir. Hiç olmazsa bundan sonra hem şehircilik açısından hem de çevre açısından ülkemizin değerlerine sahip çıkmamız gerek. Bakın, Muğla'nın sahil uzunluğu İspanya'nın toplam sahili kadar. Böyle bir güzelliği heba edersek yalnız Muğla'ya değil, Türkiye'ye ihanet etmiş oluruz.'' Atilla Koç, daha sonra hizmet içi eğitim seminerine katılan belediye başkanlarının sorunlarının anlatıldığı toplantıya katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber