Komisyon tutanaklarını Savcı'ya Sıvacıoğlu vermiş

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Mart 2006 15:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şemdinli Araştırma Komisyonu'na bilgi veren Diyarbakır Söz Gazetesi ve Televizyonu sahibi Mehmet Ali Altındağ'ın ifadelerini içeren tutanakların, Komisyon Başkanı Musa Sıvacıoğlu tarafından Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'ya iletildiği ortaya çıktı.

Ahmet Ersin, TBMM Başkanlığı'na bir dilekçe ile başvurdu. Dilekçesinde araştırma komisyonu toplantılarının kapalı oturumlar olarak yapıldığını ve bilgi vermek üzere davet edilen kamu görevlileri ile diğerlerinin biyanlarının gizli olduğunu ve tutanakların muhafaza altında tutulduğunu vurguladı. Komisyon toplantılarında üyelerin cep telefonlarını kapattığını ve görevliye teslim ettiğini dile getiren Ersin, komisyon üyelerinin de tutanakları imza karşılığında alabildiğine işaret etti.

Ersin dilekçesinde şöyle dedi:

"Ancak, komisyona bilgi veren Diyarbakır Söz Gazetesi ve Söz TV sahibi işadamının beyanlarını içeren tutanaklar, komisyon üyelerinden (en azından CHP'li üyelerden) ve beyan sahibinden habersiz, Komisyon Başkanının kendi kararı ile 21 Şubat 2006 tarihinde soruşturmayı yürüten Van Cumhuriyet Savcısına göndermiştir. Van Cumhuriyet Savcısı da Kara Kuvvetleri Komutanı Sayın Büyükanıt ile ilgili iddialarını bu tutanaklardaki ifadelere dayandırmıştır. Komisyon başkanının bu tutumu, etik dışı olmasının yanında, hem beyan sahibine ve hem de komisyon üyelerine saygısızlık teşkil etmekte ve Meclis'in güvenilirliğine yakışmamaktadır."

ÇİÇEK KOMİSYONU ENGELLİYOR

Ersin dilekçesinde Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in ikide bir, komisyonun gereksizliğinden söz ettiğini ve komisyona bilgi vermesi istenen kamu görevlilerini yönlendirme girişimlerinin komisyon çalışmalarına zarar verdiğini belirtirken şöyle dedi:

"Sayın Bakan'ın komisyon çalışmalarının sonlarına gelindiği bir dönemde bu davranışını anlamak mümkün değildir. Neden, bu komisyonun kurulması için partisinin de önerge vermesine engel olmadı? Sayın bakanın Meclisi ve komisyonu yönlendirme ve engelleme gayretlerine karşı, sayın Meclis Başkanı'nın uyarı görevini yapmasını diliyorum."

TUTANAKLARI BEN GÖNDERDİM

Komisyonun bugünkü toplantısı öncesinde gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Başkan Musa Sıvacıoğlu, Savcı'nın 16 şubat 2006'da resmi bir dilekçe ile Altındağ'ın tutanaklarını istediğini, kendisinin de 20 Şubat 2006 tarihinde tutanakları yolladığını anlattık. Komisyon başkanı olarak komisyon üyelerine her konuda bilgi vermek zorunda olmadığını, bu zamana kadar komisyonun 50-60 yazışması bulunduğunu, her yazışma hakkında bilgi verse iş yapamayacaklarını dile getiren Suvacıoğlu, CMK gereği bir savcının talebinin yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı.

BU SORUYU AHMET ERSİN'E SORDUNUZ MU?

Bir hayli gergin olduğu gözlenen Sıvacıoğlu, gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yöneltmesinin hemen ardından "Bu soruyu Ahmet Ersin'e sordunuz mu?" karşı sorusunu yöneltti. Sıvacıoğlu, gazetecilerin "hayır size soruyoruz" demesinin ardından tutanakları kendisinin gönderdiğini açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber