Görmez: Türkiye'de 85 bin cami var

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Türkiye’deki cami sayısını açıkladı. 85 bin cami olduğunu ifade eden Görmez, “Bu 85 bin camimizin yapılması, inşası konusunda devlet bütçesinden katkısını dikkate alacak olursak, Cumhuriyet tarihimiz boyunca yüzde 1 değildir” dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ekim 2013 16:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Görmez: Türkiye'de 85 bin cami var

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Camiler ve Din Görevlileri Haftası” nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Kadınların gönderdiği iki mailin yüzünü kızarttığını belirten Görmez, şöyle konuştu:

“Bir mesaj şöyledir: 'Hocam falan şehirde, falan caminin önüne gittim, eşimle çocuklarımla gittim ama camide bir kadının namaz kılabileceği bir seccadelik yer bulamadım.' İkinci mesajda ise artık teknolojik imkanlar çok gelişti, namaz kıldığı mekanın fotoğrafını çeker bir hanımefendi. Bulur adresi ve o fotoğrafı bana gönderir. 'Hocam, Allah'ın kadın kullarına 90 bin caminin olduğu bir ülkede layık gördüğünüz yer burası mı' diye fotoğrafını çekerek gönderdikleri olur."

Kadınların camilere gelememesi konusunda üç büyük sorun olduğunu dile getiren Görmez, "Birinci sorun kadın telakkimiz. Bu zihniyetimize tesir eden geleneklerimiz, göreneklerimiz, yanlış örflerimiz, adetlerimiz. Kimse bunun gerekçelerini dini mübini İslam'da aramaya kalkışmasın” dedi.

İkinci sorunun ise aile ve cami tasavvurundan kaynaklandığını anlatan Görmez, "Şöyle bir tasavvurumuz var mı; bugün ailece sabah namazına gidelim. Onun için 'davet hepimize, ailece camiye.' Bu davet sadece erkeklere mi? Bu mabetler sadece erkekler için mi yapıldı" ifadesini kullandı.

Bir diğer sorunun ise mimariden kaynaklandığını söyleyen Mehmet Görmez, "Ailece camiye katılımımızı yok sayan cami mimarisi. İşte bu mimarimizi gözden geçirmemiz gerekiyor" dedi.

Türkiye’de 85 bin caminin olduğunu belirten Görmez, “Bu 85 bin camimizin yapılması, inşası konusunda devlet bütçesinden katkısını dikkate alacak olursak, Cumhuriyet tarihimiz boyunca yüzde 1 değildir. Bütün camilerimiz hayırsever halkımızın himmetiyle yapılmıştır, inşa edilmiştir" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber