Toprak analizi yaptıran çiftçilere dekar başına 2.5 lira destekleme

Kırıkkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kırbaş, toprak analizi yaptıran çiftçilere dekar başına 2.5 lira destekleme yapılacağını söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Ekim 2013 20:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Toprak analizi yaptıran çiftçilere dekar başına 2.5 lira destekleme

Konuya ilişkin olarak yazılı bir açıklama yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kırbaş, "Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı 2009 yılından itibaren toprak analizlerini desteklemektedir. Toprak analizi desteğinde 50 dekar sınırı yoktur. Çiftçimiz 50 dekarın altındaki arazilerini de analiz yaptırarak destek alabilmektedir. Bitkinin ihtiyacından fazla gübrenin toprağa uygulanmasının gereği yoktur. Üretimden amaç, birim alandan elde edilen kazancı artırmaktır. Uygulanan fazla gübre fazla ürün getirmeyeceği için sadece masrafı artırmakta, gider artarken gelir aynı kalmaktadır. Bu durumda birim alandan elde edilen kar da azalmaktadır. En kazançlı gübrelemeyi yapabilmek için öncelikle topraktaki besin maddesi miktarını bilmek gereklidir. İşte bunun için toprak analizi mutlaka yaptırılmalıdır. Toprağa gerektiğinden fazla verilen herhangi bir besin maddesi toprakta bitki besin maddeleri arasındaki dengeyi bozar. Bu ise toprakta fazlalığı meydana gelen bir besin maddesinin, diğer besinlerin bitki tarafından alınmasını engellemesi şeklinde olumsuz bir durumun ortaya çıkmasına sebep olur. Örneğin her yıl gereken miktarın üzerinde uygulanan fosforlu gübreleme ile topraklarda fosfor birikimi meydana gelir. Bunun sonucu olarak, bitkiler tarafından demir, çinko gibi elementlerin alımı fazla fosfor varlığı nedeniyle engellenir ve demir, çinko gibi elementlerin toprakta var olmalarına rağmen eksiklik belirtileri ortaya çıkar. Bu durumda da demir veya çinko eksikliği nedeniyle verim düşüşleri yaşanır." dedi.

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarına göre 50 Dekar ve üzeri arazisi olan çiftçiler mazot ve gübre desteği alabilmesi için toprak analizi yaptırması gerektiğini kaydeden İl Müdürü Kırbaş, bütün çiftçilerin analiz yaptırarak gübre kullanması gerektiğini ve İl Müdürlüğü oarak her türlü gerekli teknik eleman desteğinin de verileceğini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber