Öğrencilerden rölöve çalışması

Düzce’nin tarihi bölgesi Konuralp tarihi ile öğrencilere ışık tutuyor. Tarihi yapıların ve mimari örneklerin belgelenmesi amacıyla Konuralp’e gelen Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü öğrencileri Konuralp’te rölöve çalışması yaptı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Ekim 2013 21:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Öğrencilerden rölöve çalışması

Tarihi yapıların mevcut planlarını çizim haline getiren 28 öğrenci ahşap evlerde incelemeler yaptı.

Yapıları inceleyerek mimarlık açıdan değerlendiren ve Beldenin tarihine hayran kalan öğrenciler Konuralp'teki tarihe değere sahip çıkılması gerektiğine dikkat çektiler.

Öğrenciler 5 günlük çalışma surelerinde Konuralp'te bulunan ahşap evleri mimarlık tarihi açısından değerlendirdi. Restorasyon projeleri hazırlanabilmesi için binanın iç ve dış mimarisine, özgün dekorasyonuna ve taşıyıcı sistemi ile yapı malzemelerine ait mevcut durumu çizdiler.

Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsünden 28 öğrenci ve 3 öğretim üyesi Ticaret ve Sanayi Odası, Kadın Girişimciler, Düzce Belediyesi ve Konuralp Belediyesi'nin katkılarıyla ahşap evler üzerinde çalışmalarını tamamladı.

Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Elif Özlem Aydın önderlik ettiği 28 öğrenci ile birlikte 30 Eylül-5 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirdikleri çalışmalardan bahsetti.

19.yüzyılın sonu 20. yüzyılın başındaki tarihi yapıların ve mimari örneklerin belgelenmesi amacıyla Konuralp'e geldiklerini belirten Aydın "Ahşap karkas yapıdaki evleri tercih ettik. Yapıların mevcut planlarını, kesit ve görünüşlerini ölçekli çizimler haline getirmek yani rölöve dediğimiz yapıların var olan hallerini çizimlere aktarılmak amacımız'' dedi.

Aydın, çizilen rölövelerinin ücretsiz olarak hak sahipleriyle paylaşılacağını ve yapıların restore edilip edilmeyeceğine sonrasında karar verileceğini belirtti.

Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi Araştırma Görevlisi Esra Okur Coşkunçay, evlerin mimari özelliklerine dikkat çekerek, her oda da bir ocağın ve kapaklı bir dolap gibi gözüken banyoların bulunduğu bu yapıların kalabalık yaşayan ailelere göre yapıldığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber