Skandal atama Sezer işi çıktı

Haber Giriş : 19 Mart 2006 11:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet'in atamalarını onaylamamak için kılı kırk yaran Cumhurbaşkanı Sezer, YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Hüseyin Çevikbaş'ın atamasını Manas Üniversitesi'ne yaptı.

Hükümetin atama kararnamelerinde ince eleyip sık dokuyarak birçok atamayı geri çeviren Sezer, YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Hüseyin Çevikbaş'ı Manas Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeliğine kendisi seçmiş.

Kanun gereği başka kurumlarda görev yapması mümkün olmayan YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Hüseyin Çevikbaş'ın Manas Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeliğine Cumhurbaşkanı ve YÖK'ün kontenjanından seçildiği ortaya çıktı.

Geçtiğimiz Aralık ayında Kırgızistan Türk-Manas Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeliğine yapılacak atama konusunda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik arasında kriz çıkmıştı. Sezer ve YÖK kanadı, Bakanlar kurulunun bu üniversiteye Türkiye Cumhuriyeti adına atanacak 4 üyenin hükümete yakın isimler olması endişesi ile 2 kontenjanın Cumhurbaşkanlığı ve YÖK'e ayrılmasını istedi. Krizi aşmak için mütevelli heyeti üyeliklerine 2 ismin Cumhurbaşkanı ve YÖK tarafından, 2 ismin ise Milli Eğitim Bakanlığı ve hükümet tarafından atanması kararlaştırıldı.

HEM SEÇMİŞ HEM ONAMIŞ

Cumhurbaşkanı ve YÖK tarafından Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Celal Göle ile YÖK'ten Hüseyin Çevikbaş mütevellli heyeti üyeliklerine atandı. Hükümet kanadından ise Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan ile Marmara Üniversitesi eski Rektörü ve YÖK Genel Kurulu üyesi Prof. Dr. Ömer Faruk Batırel mütevelli heyeti üyeliklerine getirildi.

Atama kararnameleri Cumhurbaşkanı Sezer tarafından onaylanması ardından resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Hukuksuz atamayı gerçekleştiren Sezer'in yanı sıra YÖK Başkanı Teziç ve Hüseyin Çevikbaş'ın kendisinin de hukukçu olması dikkat çekti. Hükümetin atama kararnamelerinde ince eleyip sık dokuyarak birçok atamayı hukuksuz olduğu gerekçesiyle geri çeviren Sezer'in kendi teklif ettiği mütevelli heyeti üyesi Hüseyin Çevikbaş'ın 2547 kanunun 8. maddesine aykırı olan atamasını onaylaması çelişki olarak değerlendiriliyor.

Vakit

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber