Kira kontratı yaparken dikkat

Haber Giriş : 19 Mart 2006 12:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ev sahibi ile kiracılar arasında yaşanan bir çok tartışmalar ya kavgayla sonuçlanıyor ya da mahkemede... Ev kiralayan ya da evini kiraya veren konut sahipleri kira kontratı hazırlarken bunlara dikkat...

Kesinlikle her iki tarafında çıkarlarını koruyan bir kontrat yapılmalıdır.

Kira sözleşmeleri yazılı olabileceği gibi sözlü de olabilir. Ancak kanunlarda düzenlenmiş bazı haklardan yararlanmak açısından sözleşmelerin yazılı olması özellikle de tarafların önünde imzalanması en doğru yoldur.

Kira bedellerinin hangi oranlarda arttırılacağı hususunda isterlerse belirli bir oran ya da yeni dönemdeki kira artış oranının tüketici veya toptan eşya endekslerine bağlandığını yazabilirler.

Kira sözleşmeleri düzenlenirken borçlardan kiracı ile birlikte kefilin de müşterek ve müteselsil olarak sorumlu olduğunun ve sözleşmenin her yenilendiği dönemde kefilin de sorumluluğunun devam edeceğinin belirtilmesi gerekir.

Depozit bedelinin tespiti ve iadesi ile ilgili hükümlerin de sözleşmeye konulması gerekir. Kira müddeti belirtilmelidir. Kiracının devir ve ciro edemeyeceği, ortak alamayacağı belirtilmelidir.

Kullanımdan doğan elektrik, su, yakıt gibi masrafların kiracıya ait olduğu, kullanımdan doğmayan binaya ve daireye ait demirbaş giderlerinin mal sahibine ait olduğu belirtilmelidir.

Kira bedelinin her ayın kaçıncı günü akşamına kadar ödeneceği belirtilmelidir.

Kiracının mal sahibinin yazılı izni olmadan tadilat yapamayacağı belirtilmelidir.

İhtilaf vukuunda hangi mahkeme ve icra dairelerinin selahiyetli olduğu belirtilmelidir.

Bütün bu açıklamalara rağmen kira kontratınızı düzenlerken uzman bir avukata danışmanızda fayda vardır.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber