E-ticaret kurnazlarından '7 gün' oyunu

Online alışverişlerdeki 7 günle sınırlı olan ‘gerekçesiz iade’ şartı bazı tüketiciler tarafından suiistimal ediliyor. e-ticaret kurnazları satın aldıkları ürünleri 6 gün kullanarak iade ediyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 22 Ekim 2013 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
E-ticaret kurnazlarından '7 gün' oyunu

Kaan Zenginli

Türkiye'de hızla gelişen online alışveriş pazarı fırsatçıların hedefi haline geldi. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerdeki 'gerekçesiz iade' durumunu fırsata çevirenler aldıkları ürünleri kullanarak geri iade edebiliyor. Her türlü ürüne ulaşılabilen online alışveriş sitelerine getirilen bu uygulama, bazı fırsatçıların ekmeğine yağ sürüyor. e-ticaret sitelerinin büyük şikayet duyduğu bu durumda olay en fazla mahkemeye taşınıyor. Ancak mahkeme kararları da genellikle tüketicinin lehine sonuçlanıyor. İsmini vermek istemeyen bir e-ticaret sitesinin Genel Müdürü bu tür suiistimallerin çoğu kez yaşandığını belirterek fırsatçıların en fazla elektronik ürünleri tercih ettiğini söyledi.

Aynı kişiden 1 ayda 6 iade

Yetkili "Hardisk, laptop, cep telefonu, televizyon, müzik sistemleri, MP3 çalarlar, navigasyon, fotoğraf ve video kameralar en fazla geri iade aldığımız ürünlerin başında geliyor" dedi. Konuyu bir örnekle açıklayan yetkili "Sistemlerimizde bir müşterimizin sürekli iade ürün gönderdiğini tespit ettik. Son olarak bir abiye elbiseyi iade ettikten sonra kendisine telefon ile ulaştık ve bu durumun suiistimal edildiğini düşündüğümüzü söyledik. Tabii ki müşterimiz bunu kabul etmedi. Kendisi bir ay içinde 6 kez ürün alımı yaptı ve her defasında 5'inci gün ürünü geri iade etti" diye konuştu.

Elektronik ürün ve tekstil başı çekiyor

Elektronik Ticaret İşletmeleri Derneği (ETİD) Genel Sekreteri Ömer Gürkan konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Bu kanun tüketicinin ürünü görememesi nedeni ile haklarını korumak için çıkarıldı. Ancak art niyetli kullanıcılar tarafından da suiistimale açık bir düzenleme. Özellikle gece elbisesi, çanta gibi ürünler kullanıldıktan sonra iade edilmek isteniyor. Bunun dışında yine cep telefonu, bilgisayar gibi ürünlerde problem yaşanıyor. Örneğin, cep telefonuna sim kart bir kez takıldıktan sonra o telefon kişiselleştirilmiş oluyor ve aslında iadesi mümkün olmayan bir sürece giriyor. Bu konuda yasal düzenlemeler daha çok tüketiciyi korumaya yönelik. Tüketici 7 gün içerisinde neden göstermeksizin ürünü iade edebiliyor ancak alışveriş siteleri aynı şekilde ürünü tedarikçiye geri gönderemiyor. Alışveriş sitelerinin de koruması gerekiyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber