İstanbul 'polise primle' kurtulur

Haber Giriş : 21 Mart 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Her 4 suçtan biri İstanbul'da işlenince bölge milletvekilleri harekete geçti. Hazırlanan raporda Emniyet ve Valilik "güvensizlik yaratıyor" denilerek eleştirildi, suçla mücadelede polis için öneriler getirildi

İstanbul'da, rakamlara da yansıyan 'suç patlaması', ilin AKP'li milletvekillerini harekete geçirdi. Aralarında Burhan Kuzu, Zeynep Karahan Uslu ve Nimet Çubukçu'nun da olduğu Asayiş Komisyonu 'gizli' bir İstanbul raporu hazırlayarak hükümete sundu. "Türkiye nüfusunun 7'de birini oluşturmasına karşın Türkiye'deki suçların 4'te biri İstanbul'da işlenmektedir" tespitinin yapıldığı raporda İstanbul Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü de "üstü kapalı" eleştirildi. İşte tespit ve uyarılar...

AKP'nin zaafiyeti gibi...
* Suç artışı son yıllara özgü bir konuymuş gibi abartılarak aktarılmakta ve AK Parti iktidarının zafiyetinden kaynaklanıyormuş gibi gösterilmektedir. İstanbul'un güvensiz bir suç şehrine dönüştüğünü gösteren bir felaket tablosu çizilmektedir.

'Güvensizlik' yaratılıyor
* Bu noktada hükümet ve devlet yetkililerinin tepkileri önemlidir. Yetkili makamlarca yapılan bazı açıklamalar da asayiş probleminin vehametini onaylamakta ve halkın güvensizliğini pekiştirmektedir.

'Getto oluşur' uyarısı
* Dünyada olduğu gibi İstanbul ilinde de belli yerlerin suç potansiyeli daha yüksektir. "Getto" benzeri suç bölgelerinin oluşması tehlikesinin önüne geçilebilmesi için İstanbul'un suç coğrafyası çıkartılmalı, hangi semt/mahallelerde hangi tür suçların ağırlıklı olarak işlendiği tespit edilmelidir. Her suç merkezinin sosyolojik yapıları dikkate alınarak lokal çözümler üretilmelidir.

'Boşluk yok' vurgusu
* İstanbul'da suç çetelerinin etkin olduğu gündeme getirilmektedir. Bu çetelerin üzerine gidilmesi ve devletimizin bu konuda bir boşluk bırakmadığının daha fazla vurgulanması yerinde olacaktır.

'Suçlu' polise ağır ceza
* Polislik mesleğinin gerektirdiği ahlaki sorumluluğu yerine getirmeyen polislere gerekli yaptırımlar titizlikle uygulanmalıdır. Meslekten ayrıldıktan sonra, suç örgütlerine dahil olan polis ve askerlerin cezalarında ağırlaştırmaya gidilmesi düşünülebilir.

Performansa göre maaş
* Söz konusu durumun yalnızca polis sayısının azlığıyla izah edilmesi mümkün değildir. Polis sayısının artırılmalıdır. Ancak bu yeterli değildir. Polislerin maaşlarının performans kriterlerine göre düzenlenmesi, polis ve ailelerinin sosyal imkanlarının geliştirilmesi gibi önlemler de alınmalıdır.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber