Gümrük Birliği revize ediliyor

Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Gümrük Birliği ile ilgili tartışmalara son noktayı koydu. Bağış, "Avrupa Komisyonu ile revizyonu görüşüyoruz. Dünya Bankası rapor hazırlıyor" dedi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 28 Ekim 2013 07:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile enine boyuna AB sohbeti yaptık...

"AB süreci bitti mi?" derken fasıl açıldı. Neden 3 yıl beklendi?

5 Kasım'da açılacak fasıl için aslında 4 ay önce davet edildik. Ancak Almanya Başbakanı Angela Merkel, son anda Gezi Parkı'nı bahane ederek faslın açılışını sarkıttı. Bu kimsenin umrunda değildi. Asıl mesele Almanya'daki seçimlerdi. Şu anda açılmayan 19 fasıl var. 16'sında siyasi engel var. 14 fasıl Kıbrıs nedeniyle açılamıyor.

GUINESS'E GİTTİK

Ama Kıbrıs'la ilgili bazı gelişmeler var...

Tek şartımız var: Adadaki çözüm siyasi eşitliğe dayalı olsun. Yani oradan askerlerimizi çektikten sonra bir daha göndermek durumunda kalmayalım. Şimdi Güney'de Annan Planı'nı destekleyen Nikos Anastasiadis başta. Ben ekonomik sorunlarını çözdükten sonra Annan Planı benzeri bir Ban Ki Moon Planı üzerinde anlaşma yapılabileceğini umuyorum. Ada'nın iki tarafındaki yönetimler anlaşırsa 14 fasıl o zaman açılır.

AB Komiseri Stefan Füle birkaç başlığın daha açılabileceğinden söz etti...

Normalde 23-24'üncü fasılların açılması gerek. Bunlar temel hak ve hürriyetlerle ilgili. Ama biz Güney Kıbrıs yüzünden bu fasılların açılış kriterlerini dahi öğrenemiyoruz. Engel kalktığı gün fasılları açarız ve kapanış kriterlerini yerine getirmeye başlarız. 3 yıldır fasıl açmadık diye eleştiriliyoruz. Aslında Rekabet, Kamu Alımları, Sosyal Politikalar ve İstihdam fasıllarını hemen açabiliriz. Ama bunlar ülke ekonomisine zarar verebilir diye bekliyoruz.

Her fasıl 3 yılda açılınca halkın inancı da kayboluyor...

Halkın yüzde 45'i hala AB üyeliğini destekliyor. Sadece yüzde 25'i bir gün birliğe üye olacağımızı düşünüyor.Yüzde 74'lük kesim ise reformları destekliyor. 54 yıldır üye olmaya çalışan bir Türkiye var. Bu süreci Guiness Rekorlar Kitabı'nda kayda geçirmek istedik. Arkadaşlar görüştü ama Guiness "Bizim çalışma alanımıza girmiyor" demiş.

Gümrük Birliği'nin revizyonu gündemde mi?

Gümrük Birliği aceleye getirildi. Gözardı edilen konularda yeni bir süreci başlatmak için Avrupa Komisyonu'yla görüşüyoruz. AB Dünya Bankası'na rapor hazırlatıyor. Kurumdan aksamaların giderilmesi için tavsiyelerde bulunması istendi. Bu rapor yayınlanınca gözden geçireceğiz

Tayyip Bey'in en iyi öğrencilerindenim

Egemen Bağış'la sohbetimizi bakanlığın Ortaköy'deki binasında gerçekleştirdik. Fotoğraflar için sokağa çıktık. Kumpircilerden çöpçülere, esnaftan öğrenciye kadar herkesin Bağış'ı tanıdığını görünce İstanbul Belediye Başkanlığı'nı sormak şart oldu. Bağış, "Bana herhangi bir görev verilirse bunu sadakat, liyakat ve şevkle yapmaya çalışırım. Ama bizim edep anlayışımızda göreve talip olmak yoktur. Ben Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın en iyi öğrencilerinden biri olduğuma inanıyorum. Ondan çok şey öğrendik. Bunların başında da edep geliyor" dedi.

İstihbarat medyada bu kadar olmamalı

Son dönemde yabancı basında bir karalama kampanyası başlatıldı. Brüksel çevreleri bunlara nasıl bakıyor?

Bu yayınların arkasında bir takım siyaset mühendisliği çabalarının olduğundan hiç şüphem yok. Ama benim farklı bir bakış açım var. ABD'de bir makale yazılıyor, Türkiye'de binlerce yazı bunu kullanıyor. Böylece o makalenin başarmak istediğinden çok daha fazlasını biz sağlıyoruz. Ben istihbarat kuruluşunun başındaki şahsın bu kadar medya gündeminde olmasını ülke çıkarları açısından doğru bulmuyorum. Türk medyası olarak biraz daha hassasiyet göstermemiz gerek.

Fasıl için toprak vermeyiz

Rum politikacılar Maraş konusunda bastırıyor...

Maraş konusu kapsamlı çözümün bir parçasıdır. Hiçbir ülke müzakereler sürecinde fasıl açmak için toprak vermemiştir. Türkiye ilk olmayacaktır. Fasıl açmak için Maraş'ı ya da herhangi bir toprak parçasını vereceğimizi düşünenler sadece hayal görüyor. Ama kapsamlı bir çözümde eğer Ada'da harita yeniden şekillenirse o zaman sınırlar yeniden gözden geçirilebilir.

AB'nin patronu Türkiye'nin zararını masaya yatırdı

Egemen Bağış, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Polisin sabırlı davrandığını söyleyen Bağış, "Bırakın taş atmayı New York'da polise yan gözle bile bakamazsınız" dedi.

AB'nin "Polis orantısız güç kullandı" açıklamalarına da değinen Bağış, "Kırmızılı kadın fotoğrafı tamamen set-up çalışmasıydı. Aynısı Brezilya gösterilerinde de vardı" dedi

Yerelde AB'yi anlatıyoruz

AB'yi halka anlatmak için neler yapılıyor?

Valiliklerin bu süreçte etkinliğini artırmak için proje başlattık. 5 bin projeye destek, 4 bin kişiye proje hazırlama eğitimi verdik. 1 milyon kişiye ulaştık. 20 ilde "Valiliklerde Avrupa Birliği İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi-VABpro" gerçekleştiriyoruz. İlleri AB katılım sürecinin aktif birer parçası haline getirmeyi amaçlıyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber