Erdoğan: TCMB'de herhangi bir boşluk söz konusu değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Mart 2006 17:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şu anda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nda (TCMB) herhangi bir sıkıntı ve herhangi bir boşluğun söz konusu olmadığını belirterek, "Hiçbir kurum boşluk kabul etmez. Kaldı ki, devlette, yönetimde her zaman için süreklilik esastır" dedi.

Erdoğan, Arap Birliği Zirvesi'ne katılmak için Sudan'a hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda düzenlediği basın toplantısında ziyaretine ilişkin bilgi verdi.

Başbakan Erdoğan, Merkez Bankası Başkanlığı'na yapılacak atama ile ilgili bir soruya şu karşılığı verdi:

"Konuyla ilgili olarak arkadaşlarımızla müzakerelerimiz devam ediyor. Ama gün olarak şu gündür diyemem. Döndükten sonra tekrar müşterek olarak çalışmamızı yapacağız, ondan sonra da Sayın Cumhurbaşkanımıza önerimizi teklif edeceğiz.

Ancak, şunu özellikle ifade etmem gerekiyor; Şu anda Merkez Bankası'nda herhangi bir sıkıntı, herhangi bir boşluk söz konusu değil. Merkez Bankası şu anda Sayın Başçı tarafından yönetilmektedir.

Hiçbir kurum boşluk kabul etmez. Kaldı ki, devlette, yönetimde her zaman için süreklilik esastır. Ve bu sürekliliği esas alan bir anlayış sebebiyledir ki vekalet müessesesi kurulmuştur. Vekalet bunun için vardır. Şu veya bu nedenle asıl, herhangi bir durumda bir şey olmuştur, ölür, ayrılır... O zaman da vekil yerine görevi üstlenir ve bu süreci devam ettirir. Bu, zaman olur kısa sürer, zaman olur uzun sürer.

Burada herhangi bir olumsuzluk yaratma gayreti içerisine girenler, sadece piyasaları rahatsız eder. Ama piyasaları da yakından iyi bilenler, böyle bir sıkıntının olmadığını da gayet güzel bir şekilde görmektedirler ve herhangi bir bu noktada endişemiz söz konusu değildir."

Bir gazetecinin, "Cumhurbaşkanlığı'na gönderilen kararnamenin 2 gün tutulmasının piyasalarda spekülasyonlara yol açtığını" ifade etmesi üzerine, Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"Biz sizden daha hassasız. Biz, Sayın Cumhurbaşkanımıza hemen anında gerekli olan günde başkan adayının ismini verdik, başkan, yardımcılarının ismini verdik, fakat Sayın Cumhurbaşkanımız uygun görmedikleri için iade ettiler. Ve şu anda da yine çalışacağız ve çalışmalarımızı neticelendikten sonra yeni ismi Sayın Cumhurbaşkanımıza önereceğiz."

"Cumhurbaşkanı'nın Merkez Bankası Başkanlığı için önerilen ismi veto etmesinin kamuoyuna neden anında açıklanmadığı" sorusuna Başbakan Erdoğan, "Bunu hemen anında açıklamak zorunda mıyız? Böyle bir mecburiyet mi var?" karşılığını verdi.

Erdoğan, aynı gazetecinin "önceden haber alanların borsada alışveriş yaptığı" yolundaki sözleri üzerine, "Yürüyen Merkez Bankası var. Değişen bir şey yok ki. Merkez Bankası boşlukta değil ki. Böyle bir şey söz konusu değil" diye konuştu.

Bir gazetecinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Tevfik Bilgin'in görev süresinin yakında biteceğini hatırlatarak, "BDDK Başkanı Tevfik Bilgin ile devam edilip edilmeyeceği" sorusuna da Erdoğan, "Verilmiş bir karar yok" karşılığını verdi.

Bir başka gazetecinin, "Bir parti genel başkanın bir açıklaması var. Avusturya'nın bir kapak mektup gönderdiği ifade ediliyor" sözleri üzerine de Erdoğan, "Böyle bir şey söz konusu değil" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber