Şimşek'ten Sayıştay'a mizan cevabı

Maliye Bakanı, Sayıştay'ın Maliyeden mizan istemesine cevap verdi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Ekim 2013 22:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şimşek'ten Sayıştay'a mizan cevabı

5. İzmir İktisat Kongresi kapsamında düzenlenen "Küresel Kriz Sonrası Kamu Ekonomisinde Yeni Eğilimler ve Beklentiler" başlıklı oturumu yöneten Şimşek, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Şimşek, ikiz açığa izin vermeyeceklerini belirterek, "O nedenle mali disiplini artık uykuda bile sayıklayacağız. Harcamaları daha rasyonelleştireceğiz. Tasarrufları artırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Kentsel rantları vergilendiriyoruz" diye konuştu.

Sayıştay denetiminin önemini vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti:

"Tartışmalara bakarsanız sanki öyle bir denetim yok. Siyaset yapmıyorum; 5018 Sayılı Kanunu getiren bu hükümettir. Sayıştay Kanunu'nu çıkaran ve Sayıştay denetiminin çok geniş anlamda önünü açan bu hükümettir. Sayıştay bazı uluslararası uygulamalardan esinlenerek bir yönetmelik çıkarttı ve dedi ki; devletin her birimi mizan versin. Biz dedik ki devletin birimlerinin hükmü şahsiyetleri yoktur, mülk edinemezler, gelir toplayamazlar, borçlanamazlar. Borçlanmayı Hazine yapar. Dolayısıyla bir kurum kendi adına borçlanıp mülk edinemiyorsa bu kurum bir şirketmiş gibi mizan üretemez. Devletin mevcut yapısına aykırı dedik, ama anlatamadık kendimizi."

Hangi raporların gerektiği konusunda Muhasebe Standartları Kurulu'nun karar verdiğini, ilgili raporda da devletin idareler bazında mizan üretmesinin anlamlı olmayacağının belirtildiğini anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla yarı doğru yarı yanlışlar var. Sanki Sayıştay denetimi yapılmamış gibi yaygara çıkarılıyor. Kesinlikle Sayıştay denetimi yapılmıştır. Maliye'ye ilişkin birçok eleştiri vardır. Ben onları çok doğru buluyorum. Talimatlar verdim, iyileştirmeler yapacağız. Kamu zararı söz konusuysa Meclis'e gelmez. Çünkü Meclis, bir mahkeme değildir. Sayıştay'ın kendi savcıları, daireleri vardır, onlar bu dosyaları yargıya aksettirirler ve bu dosyalar üzerinden varsa bir zarar onları da tazmin ettirirler, nitekim o anlamda da birçok dosya vardır. Ama o dosyalar niye Meclis'e gelmiyor derseniz ya Sayıştay Kanunu'nu ya da Sayıştay denetimini anlamamışsınızdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber