Şampiyon kuşlar, Türkiye'yi dünya kupasında temsil için yarıştı

Türkiye Kanarya ve Kafes Kuşları Federasyonu tarafından bu yıl 18.'si yapılacak ayağı, renkli görüntülere sahne oluyor.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 03 Kasım 2013 18:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şampiyon kuşlar, Türkiye'yi dünya kupasında temsil için yarıştı

Türkiye'nin birçok kentinden gelen yaklaşık 3 bin civarında cins kuşun katılımıyla Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde (Merinos AKKM) devam eden yarışmada dünya kupasında temsil etmek için her cinsten kuş yarıştı. Geçen yıl 17. Kanarya ve Kafes Kuşları Türkiye Şampiyonası'na ev sahipliği yapan Merinos AKKM, bu yıl ise Ocak 2014 tarihlerinde İzmir'de yapılacak şampiyonanın Bursa ayağında şampiyon kuşları ağırladı.

Farklı şehirlerden gelen yaklaşık 150 farklı türden toplam 3 bin cins kuşun yarıştığı şampiyonada uzmanlar, sesleri, duruşları, görünümleri, ayak boyları ve renkleri gibi dallarda değerlendirme yaptı. Birbirinden güzel kuşları seçmekte güçlük çeken uzmanlar, her dalda üç derece belirledi. Dereceye girenlere sertifika ve madalya verildi. Yarışma kapsamında açılan kuş pazarında da kuş ve yem satışı yapılırken, aynı zamanda değişim de yapma imkanı sunuldu.

Merinos AKKM Fuar Alanı'nda iki gün süre ile düzenlenen yarışmaya kuş tutkunları da büyük ilgi gösterdi. Zeki Müren ve Müzeyyen Senar Sergi Salonları'nda şampiyon kuşlar hünerlerini sergileyerek dereceye girmek için uğraştı. Ziyaretçiler ise kuşlarını satma veya takas etme imkanı buldu.

"BU BİR GÖNÜL YARIŞMASIDIR"

Bursa Kanarya Sevenler Derneği Başkanı Osman Şekercioğlu, bu yarışmanın Türkiye çapında kanarya sevenlerin katılabildiği bir etkinlik olduğunun belirterek, "Bu yarışma Türkiye'nin 5 -6 vilayetinde yapılır. Buradaki yarışmacılar hobi sahipleri olup, hobi olarak bu kuşları besler ve burada Türkiye'nin 77 ilinden insanlar gelip yarışırlar." dedi.

Bundan sonra ocak ayında dünya şampiyonası yarışması olacağını hatırlatan Osman Şekercioğlu, "Türkiye Kafes Kuşları Federasyonu da dünya yarışmasına kuş gönderiyor. Bu güne kadar Türkiye adına birçok birincilikler alındı. Buradaki gaye daha çok dostluk ve insanların kaynaşması. Bu yarışmada 2 bin 500 kanarya var. Bunlarda yaklaşık 30 dalda birinci, ikinci ve üçüncüler dün seçildi. İsteyen dünya kupasına da kuşlarını gönderebiliyor." şeklinde konuştu.

Bu yarışmanın gönül yarışması olduğunu altını çizen Şekercioğlu, "Bu yarışmada ödül yok. Sertifika ve bir madalya veriliyor. Bu kar ve maddi amaçlı yarışma değil. Bu bölümde yarışma yapılırken, diğer bölümde açılan kuş pazarında ise kuş satışı yapılıyor. Kuşların fiyatı ise 50 ile 100 lira arasında değişiyor." şeklinde bilgi verdi.

Yarışmaya Samsun'dan katılıp ikinci olan Dr. Ahmet Alaylı, bunun kendi hobisi olduğunun belirterek, "Burada her meslekten insanlar var. Ben Border dalında katıldım ve kuşumuz ikinci oldu. Bizi çok mutlu etti. Bunun maddi bir değeri yok. Burada her meslek ve her gruptan, Türkiye'nin her yerinden arkadaşlarımız oluyor ve sosyal çevremiz genişliyor. Dünya yarışmalarına da katılacağız. Bu sene İtalya'da Bari'de dünya şampiyonası var. İnşallah ülkemize dereceler getireceğiz. Bu sayede ülkemizin de çok büyük tanıtımı oluyor." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber