9 bin günde emeklilik

Haber Giriş : 01 Nisan 2006 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Daha önce 7 bin gün prim ödeyerek emekli olan işçilerde, 9 bin gün prim uygulamasına 20 yılda geçilecek.

Yeni Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre 9 bin gün prim ödenecek. Geliri eşik değerin altındakilerin sağlık primi devlet tarafından verilecek

IMF ile sürdürülen stand-by anlaşmasının üçüncü gözden geçirmesinin tamamlanabilmesinin önkoşullarında Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Tasarısı'nın TBMM Plan Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri önceki akşam tamamlandı. Tasarının daha önce atlanan 43. maddesinde, milletvekili tazminatı alamayan emekli milletvekillerine 1270 YTL tutarında tazminat ödenmesine ilişkin önergeden de son anda vazgeçildi. AKP'liler, önergeye CHP'den de imza istedi. CHP'lilerin imza vermemesi üzerine önergeyi Genel Kurul'daki görüşmeleri sırasında vermeyi kararlaştırdılar.

YENİLER ARASINDA EŞİTLİK: SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nın tek çatı altında birleştirilecek olması nedeniyle tasarının yürürlüğe gireceği 1 Ocak 2007 tarihinden sonra işçi, memur veya esnaf olarak ilk kez çalışmaya başlayacak kişiler açısından eşitlik sağlanacak. Emekli olabilmek için halen Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'da 9 bin gün, SSK'da ise 7 bin gün prim ödenmesi gerekiyor. Yeni sistemde herkes 9 bin gün prim ödeyerek emekli olabilecek. İşçilerde 9 bin gün prim uygulamasına 2007 itibarıyla her yıl 7 bin güne 100 gün ilave edilerek 20 yılda geçilecek.

AYLIKLAR DÜŞECEK: Halen çalışmakta olanların kendi sistemlerine göre emekliliği hak etme koşullarında ise bir değişiklik olmayacak.

HERKES GSS'Lİ OLACAK: Tasarıya göre Türkiye'de yaşayan yabancı ülke vatandaşı göçmenler dahil herkes Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına alınacak. Kazançları, hane halkı başına belirlenecek eşik değerin altında kalanlarla, mevcut yeşil kartlılar dahil ödeme güçlüğü içinde olanların sağlık primi devlet tarafından ödenecek. Diğer kesim sağlık primini kendisi ödeyecek. Ancak, ebeveyninin sigorta primi borcu olup olmamasına bakılmaksızın 18 yaşından küçük kız ve erkek çocukların tedavisi ücretsiz yapılacak.

SAĞLIKTA STANDART BİRLİĞİ: SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na tabi olanlar açısından mevcut sistemde farklı uygulanan sağlık hizmetlerinden yararlanma koşulları, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra aynı kurallara tabi olacak. Herkes, yüzde 10-20 katkı payı verecek.

SOSYAL YARDIM ARTIYOR: Esnaf çalışamadığı günler için sosyal güvenlik kurumundan geçici iş göremezlik ödeneği alacak. Sigortalı kadına veya eşi doğum yapan sigortalı erkeğe, doğumdan sonraki altı ay süreyle her ay, asgari ücretin üçte biri bugünkü asgari ücret üzerinden 177 YTL emzirme ödeneği verilecek. Eşi ölen kadınlara ve çocuklarına emekli aylıklarının 12 katı tutarında evlenme yardımı yapılacak. Ölen sigortalı yakınına asgari ücretin üç katı cenaze yardımı yapılacak.

BELEDİYE BAŞKANI TAZMİNATI: SSK ve Bağ-Kur'lu belediye başkanları aynı tazminatı alacak.

GURBETÇİ EV KADINLARI: Yurtdışında yaşayan Türk ev kadınlarına emeklilik hakkı verildi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber