Niğde'nin ekonomisini canlandıracak 11 proje kabul gördü

Ak Parti Niğde İl Başkanı Emrah Özdemir, Niğde Kent Ekonomisi Forumu’nun ilk toplantısının gerçekleştirildiğini söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Kasım 2013 18:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Niğde'nin ekonomisini canlandıracak 11 proje kabul gördü

Ak Parti Niğde İl Başkanı Emrah Özdemir, Niğde Kent Ekonomisi Forumu'nun ilk toplantısının gerçekleştirildiğini söyledi.

Özdemir, toplantıda 11 adet proje önerisinin kabul gördüğünü belirtti.

Ak Parti Ekonomi İşleri Başkanı Ali Dede Tekin'in koordinesinde hazırlanan Niğde Kent Ekonomisi Forumu'nun ilk toplantısı Grand Hotel'de yapıldı.

Toplantının moderatörlüğünü yürüten Yrd. Doç. Dr. Umut Koç, Kent Ekonomileri Forumu'nun amaç ve işleyişi hakkında bilgi verdikten sonra toplantı başladı. Yaklaşık üç saat süren ve verimli geçen forumda beş farklı masada 50 kadar katılımcı masa içindeki müzakerelerini yaparak, ortak vizyoner proje fikirleri belirlenmeye çalıştı.

Toplantıda Ak Parti İl Başkanı Emrah Özdemir, Ak Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu ve Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan birer konuşma yaptı.

Özdemir yaptığı konuşmada: "Ülke ekonomilerinin kalkınmasında ulusal ölçekli bakış açısından yerel ölçekli bakış açısına doğru bir eğilim gözlenmektedir. Bu kapsamda kent ekonomilerinin ayrıntılı bir şekilde incelenmesi ve değerlendirilmesi ile ülke kalkınmasına önemli katkılar sağlanabileceği düşünülmekte ve gündeme gelmektedir. Kent ekonomi forumları ile kentin farklı yönleri ortaya çıkarılmaya, zayıf yönleri ve rekabetçi üstünlükleri belirlenmeye çalışılırken; aynı zamanda, kentin refah düzeyini yükseltecek ve ülke kalkınmasına kentin katkısını artıracak fırsatları ve vizyoner proje fikirlerini ortaya çıkarılmaya çalışılmaktadır. Bu amaca hizmet etmek üzere AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı tarafından sivil inisiyatif niteliğinde başlatılan Kent Ekonomileri Forumu tüm illerde hayata geçirilmiştir" dedi.

Konuşmaların ardından Niğde'yi temsil edecek tüm paydaşların katılım gösterdiği toplantıda, katılımcılara toplantı öncesinde de gönderilen şu sorular müzakere konusu yapıldı: ".

1.Önümüzdeki 10 yıl (2023) ve ötesinde kent ekonomisinin hangi yönde ve nasıl gelişmesi gerektiğini düşünüyorsunuz? (Kent için uzun vadeli vizyonunuz nedir?)

2.Kentin uzun vadeli vizyonuna erişmesi için başarmasını düşündüğünüz en önemli hedefler nelerdir ve bu hedefler için uygulamaya konulmasını uygun gördüğünüz vizyoner projeleriniz nelerdir?

3.Kentin uzun vadeli vizyonuna erişmesi için seçilmesi gerekli olan sektörler ve bu sektörlerin çıktıları (ürünleri) nelerdir ve bunlar için vizyoner projeleriniz?

4.Kentin vizyonuna uygun belirlenen alanlarda kentin rekabet gücü ve pazarlama kabiliyeti ne durumdadır? Bunların vizyona uygun geliştirilebilmesi için neler yapılmalıdır?

5.Kentin eğitim ve istihdam profili ne durumdadır? Kentin vizyonuna uygun insan kaynağını geliştirmek için yapılması gereken çalışmalar nelerdir?

6.Kentin OSB, Teknokent, vb. örgütlenmeleri ile üniversite ve araştırma merkezlerinin hali hazırdaki ekonomik katkılarının uzun vadeli vizyoner projelere uyumlu hale getirilebilmesi için neler yapılmalıdır?

Niğde Kent Ekonomisi Forumu'na milletvekili, belediye başkanları, üniversite temsilcileri, iş dünyasının temsilcileri, işadamı ve sanayiciler, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, basın kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Masalarda farklı kesimlerin temsilcileri sorulara birlikte cevap aramaya çalıştı ve forumun sonunda masalardan gelen ve verilen 11 adet proje önerisi kabul gördü.

Kabul gören projeler ise şu şekilde:

Tarım-Köy çiftlikleri projesi.

Bitkisel ve hayvansal ürün işleme sanayisinin geliştirilmesi ve et entegre tesislerinin kurulması.

İthal tohum yerine yerli tohumların üretilmesi.

İki adet yeni ihtisas OSB'si kurulmasI (Niğde - Bor Güneş Enerjisi İhtisas Endüstri Bölgesi ve Mükemmeliyet Merkezi ile Niğde Tarıma Dayalı İhtisas Hayvancılık OSB ve Merkezi Bio-Gaz Tesisi).

Katma değeri yüksek patates unu ve mamulleri üretim merkezi kurulması.

Ecemiş suyunun Niğde sulamasında kullanılması ve kapalı sistem sulamaya geçilmesi.

Ketencik üretimi ile birlikte jet yakıtının üretilmesi.

Niğde hava alanının yapımı.

Çok amaçlı kongre merkezi yapımı(Kongre merkezi, AVM, otel vb. yapıların bir arada olduğu bir kompleks).

Güneş enerjisinin elektrik enerjisine çevrilmesini sağlayan hücre teknolojisinin üretilmesi.

Turizm master planının yapılarak, Çamardı-Aladağlar bölgesinin turizm koruma bölgesi, Tyana antik kenti (Kemerhisar) bölgesinin ve diğer tarihi kültürel yapıların UNESCO dünya kültür mirası kapsamına alınması ve termal turizmin geliştirilmesi.

Özdemir, il raporunda bu projelerden seçilen 5 adedi detaylı olmak üzere tüm projelerin hazırlanacağını belirterek, yaklaşık bir hafta içiresinde il raporunun AK Parti Ekonomi İşleri Başkanlığı'na ulaştırılacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber