Köyleri bombalayanlar yeniden soruşturulacak

Adalet Bakanı Ergin, AİHM’in 1994’te savaş uçaklarınca bombalanan iki köyde 33 kişinin ölümünden dolayı Türkiye’yi suçlu bulduğu olayla ilgili soruşturmanın tekrar başlayacağını açıkladı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 14 Kasım 2013 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Köyleri bombalayanlar yeniden soruşturulacak


ADALET Bakanı Sadullah Ergin, AİHM'in Türk savaş uçaklarının 26 Mart 1994'de Şırnak'ın iki köyünü bombaladığı ve 33 kişinin hayatını kaybettiği olayla ilgili Türkiye'yi mahkum etmesinden sonra soruşturmanın yeniden açılacağını açıkladı. Ergin, Fransa'nın Strasbourg şehrinde Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile düzenlediği ortak basın toplantısında AİHM'in köy bombalanması kararının hatırlatılması üzerine, şunları söyledi: "2013'te 4. yargı paketi içinde etkin soruşturma yapılmadığından bahisle AİHM'de ihlal kararından sonra taraflar isterse soruşturma tekrar açılabilecek. Bu nedenle çıkan kararla ilgili soruşturma tekrar başlayacaktır" cevabını verdi. Ergin, Türkiye'de yapılan düzenlemelerden sonra AİHM'e başvuruların yüzde 25 azaldığını ve bunun devam edeceğini belirterek şunları söyledi: "Türkiye'de artık düşünceyi ifade etmek, yazıdan dolayı ceza görmek, tarihe karışmıştır. Söylediğiniz sözün, yazdığınız yazının suç olması için, cebir şiddet veya tehdit içeren işlemleri meşru gösterecek, övecek ya da bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde ifadelerin kullanılması şartı vardır.

2.3 milyon euro tazminat

AİHM, Türk savaş uçaklarının 26 Mart 1994 tarihinde Şırnak'ın Kuşkonar ve Koçağılı köylerine düzenlediği bombalı saldırıda 33 kişinin ölümünden dolayı Türkiye'yi suçlu bulmuş ve 2 milyon 305 bin euro tazminata mahkum etmişti. AİHM ayrıca sorumluların yeniden soruşturdularak yargılanmalarını talep etmişti.

TEK?İSTEĞİMİZ SUÇLULARIN?CEZA?ALMASI

Kuşkonar ve Koçağılı köylerinde yaşamını yitirenlerden 25'inin, halen nüfus kayıtlarında sağ gözüktükleri ortaya çıktı. Köylülerin avukatı Tahir Elçi, Kuşkonar Köyü'nde öldürülen 25 kişinin köyde toplu mezara gömüldüğü için otopsi işlemi yapılmaması nedeniyle nüfus kayıtlarından düşürülmediğini belirttti.

Mağdurlardan İbrahim Kıraç, "Bizim isteğimiz para değildi. Zaten para olduğunu bilseydik dava açmazdık. Biz bu olayın faillerinin yakalanması için başvurduk. Bundan sonra böyle bir olay olmaması için, bu faillerin cezalandırılması gerekiyor" dedi.

Annesi ve 5 yakınını kaybeden Ahmet Bengi ise "Bizim derdimiz bunu yapanların ismi çıksın ve ceza verilsin. Derdim para değil, para bana dert değil, kızımın tırmığını bütün dünyaya vermezdim. Bu olayı yapanları cezalandırılsın" diye konuştu. Hezni Kaçar da, "Cezalandırılmalarını istiyoruz. Biz acıyı yaşadık onlarda cezasını çeksin" derken 6 yakınını kaybeden Hamit Kaçar da "Önemli olan faillerin cezalandırılmalarıdır.

Biz bunu istiyoruz. Biz hiç bir şey yapmadan, geldi bizi bombaladı. Bizi insan saymadılar" diyerek kararı değerlendirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber