Adıyaman'da hava kirliliği

Adıyaman’da kış aylarıyla birlikte akşam saatlerinde kaloriferlerin ve sobaların yakılmasıyla birlikte, hava kirliliği hat safhaya çıktı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2013 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Adıyaman'da hava kirliliği

Adıyaman'da kış aylarıyla birlikte akşam saatlerinde kaloriferlerin ve sobaların yakılmasıyla birlikte, hava kirliliği hat safhaya çıktı.

Yapılan araştırmalarda hava kirliliği nedeniyle Adıyaman birinci derece iller arasında yer alıyor. Adıyaman'da kış aylarının gelmesiyle birlikte yakılan kalorifer ve sobalardan çıkan dumanların oluşturduğu hava kirliliği, akşam saatlerinde hayatı olumsuz etkiliyor. Kalorifer ve sobaların tam olarak yakılmadığı bu dönemde bile hava kirliliği akşam saatlerinde gözle görülür hale geldi. Akşam saat 18.00 ile 21.00 saatleri arasında partikül madde yoğunluğu yaşanıyor. Türkiye'de birinci derece kirli iller arasında yer alan Adıyaman'da coğrafi konum, topografik ve iklim yapısı nedeniyle hava sirkülasyonunun sağlanamadığı belirtilirken, Sağlık Müdürlüğü yetkilileri kirliliğin hat safhada olduğu saatlerde yaşlı ve çocukları dışarı çıkmamaları konusunda uyarıyor.

Akciğer, solunum yolları, bronşit ve astım hastalıkları başta olmak üzere çeşitli hastalıklara neden olan kirlilik nedeniyle Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, akşam saatlerinde vatandaşın dışarıda dolaşmamasını öneriyor.

Adıyaman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından 2012 yılında yapılan 'Adıyaman il merkezi sabit kaynaklı hava kirliliği potansiyeli ve çözüm önerileri' adlı çalışmasında şu ifadelere yer verildi:

"Kentlerde hava kirliliği büyük ölçüde ısınma ürünlerinden kaynaklanmaktadır. Fosil yakıtların, yani petrol ve maden kömürlerinin yanması kirletici birçok etkenin havaya karışmasına neden olmaktadır. Kömür ve petrolün yanma ürünleri arasında en tehlikeli gazlardan birisi kükürtdioksit (SO2 ) dir. Ekolojik ortamın en çok maruz kaldığı kirleticiler ise Partiküler maddeler (PM) dir. Bu çalışmada Adıyaman il Merkezi sabit kaynaklı hava kirliliği potansiyeli dağılımı mahalle bazında gösterilerek, her mahallenin nüfusuna, bina sayısına ve binaların bölüm sayısına bağlı hava kirliliği potansiyeli hesaplanmıştır. Kirlilik potansiyeli yüksek olan mahallelerde, bu potansiyeli düşürmek için alınması gereken önlemlerle ilgili önerilerde bulunulmuştur. Adıyaman İl Merkezi çevre sorunları içerisinde hava kirliliği konusunda öncelikli il merkezlerimizden biridir. Yerleşimin yoğun olduğu yerlerde hava kirliliği ön plana çıkabilmektedir. Bundan dolayı Adıyaman il Merkezi hava kirliliği kaynağı olarak belirlenmiştir. Yerleşim yoğunluğu açısından kirlilik kaynağının yaklaşık yüzde 60'ını oluşturabilme potansiyeline sahip mahalleler, sırasıyla, Yeni Mahalle, Sümerevler Mahallesi, Bahçelievler Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi, Yeşilyurt Mahallesi, Siteler Mahallesi, İmamağa Mahallesi, Fatih Mahallesi, Turgutreis Mahallesi, Karapınar Mahallesi, Kayalık Mahallesi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber