Artık kızlar askere çağrılmayacak

Haber Giriş : 12 Nisan 2006 10:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MİT'ten Emniyet'e 41 kurum ve kuruluşun faydalandığı Kimlik Paylaşım Sistemi'ni kullananlar arasına Askerealma Daire Başkanlığı da dahil oldu. Sistem sayesinde artık yanlışlıkla bayanların askere çağrılması tarihe karışacak.

Askeralma Daire Başkanlığı'nın (ASAL), Deniz, Yaşar, Derya ve Muzaffer gibi erkek ve kızların ortak kullandığı isimlerden dolayı sık sık düştüğü hata artık tarihe karışıyor. ASAL, Kimlik Paylaşım Sistemi (KPS)'ni kısa bir süre önce kullanmaya başladı. Artık bir tuşla askerlik çağına gelen erkeklerin listesine ulaşabiliyor. Yaklaşık üç hafta önce KPS'ye bağlanan ASAL, 923 nüfus müdürlüğüyle posta yoluyla yapılan yazışmadan da kurtuldu.

Merkezî Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS)'e bağlı sistemden MİT, Genelkurmay, Jandarma, Emniyet ve ASAL gibi 40'tan fazla kurum ve kuruluş faydalanıyor. Meclis'te bulunan Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarısı'nın yasalaşması sonrası bu sayı daha da artacak. Noterler ve bankalar kullanım için kanunun değişmesini bekliyor. 140 milyon civarındaki kişinin bilgisi bilgisayar ortamında mevcut. 100 yıllık bir nüfus kütüğü bilgisi MERNİS kayıtlarına geçmiş durumda. Nüfus kayıtlarının elektronik ortamda tutulması, toplanan bilgilerin kamu hizmeti ve vatandaşlar için çok yönlü değerlendirmesine imkan sağlayan MERNİS sayesinde eskiden kağıt üzerinden nüfus müdürlüklerinden istenen bilgiler artık KPS'den yararlanılarak hazırlanıyor. KPS, Adalet Bakanlığı'nın dava süreçlerini de kısaltacak. Nüfus kayıt bilgisi için en az bir celse erteleyen hakimler Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) ile bu süreci ortadan kaldırıyor. Hakimler, nüfus bilgisi için yazı yazılmasını talep edip celse ertelemeyecek. Bir yılı aşkın süredir hizmette olan KPS, MERNİS'teki bilgilere kurumların online olarak ulaşmasını sağlıyor. Bakanlıkların yanı sıra Merkez Bankası, Danıştay, Genelkurmay, Jandarma, MİT gibi kurumlar sisteme anında ulaşabiliyor. MERNİS Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Sarıcan 41 kuruluşun sistemden yararlandığını belirterek TBMM'ye sunulan yasa tasarısının kabulünden sonra yüzlerce kurum ve kuruluşun KPS'den yararlanacağını söylüyor. Sarıcan, sistemle ilgili şu bilgileri veriyor: ?Kimlik Paylaşım Sistemi'nin en büyük artısı bizdeki verilerle kurumların kendilerindeki bilgileri karşılaştırmaları. Böylece eksikleri giderme imkanı sunuyoruz. Emekli Sandığı 70 yaş üzerinde maaş alan kişileri taradı ve 2 binin üzerinde kişiyi tespit etti. Türkiye İstatistik Enstitüsü ile bir protokol yaptık. Evlenme boşanma ve ölüm gibi bilgiler için alana çıkıp belli bir maliyetle bilgi alınırken artık bizim sistemimizden yararlanılarak yapılıyor.?

Kimlik küçülecek
Mevcut kimlik cüzdanlarının değiştirilip elektronik kimlik haline gelmesiyle ilgili olarak ise Sarıcan, çalışmaların fizibilite aşamasında olduğunu belirtiyor. Sarıcan, ?Türkiye'nin böyle bir kimliğe ihtiyacı var. Elektronik kimlik, projelendirilme aşamasında. Şu anki nüfus cüzdanının en önemli eksiği büyük olması. Hiç kimse rahat bir şekilde cebinde taşıyamıyor. Ehliyet gibi rahat bir şekilde taşınmalı. Eğer yeni bir çalışma yapılırsa en önemli ve ilk ilkesi küçük, cepte taşınıyor olması olacak.? diye konuşuyor.

Yedeği Konya'da
Tabii afetler gibi olağanüstü durumlara karşı MERNİS'in yedeğini oluşturma çalışmaları 1 yıl kadar önce başlamıştı. Sarıcan, ana sistemde problem yaşanması durumunda çalışmaların olumsuz etkilenmeyeceğini kaydediyor. MERNİS'in 923 merkezde günlük yedeğinin tutulduğunu belirten Sarıcan, ?Sistemin kendi içinde yedeklemesi var. Şu an herhangi bir arıza olsa, fasılasız olarak çalışmalarına devam edecek. Deprem riskinin az olmasından hem de iletişim altyapısından dolayı Konya'da kurulan sistem, çöken sistemin ayağa kaldırılmasında kaybolan zamanı ortadan kaldırmış oldu.? diyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber