Yeni reform paketi: AB yolunda yapılacaklar ve TBMM'de bekleyen yasalar

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Nisan 2006 13:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'deki reform sürecinin ''dinamik ve sürekli'' olduğunu söyleyerek, yavaşladığının ya da durduğunun düşünülmesine rağmen bunun doğru olmadığını, ''sürecin devamında çok kararlı olduklarını'' bildirdi.

Gül, Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, yeni reform paketini açıkladı.

Türkiye'nin demokratikleşmesine özen gösterdiklerini dile getiren Bakan Gül, TBMM'nin desteğiyle, iktidar ve muhalefet elbirliği ile önemli yasaları çıkardıklarını kaydetti. Önceki hükümetler döneminde başlayan bu süreçte Anayasa'nın üçte birinin değiştirildiğini hatırlatan Gül, Türkiye'deki demokratik yapının giderek güçlendirilerek, bu çerçevede 8 reform paketi çıkarıldığını anımsattı.

Bakan Gül, önemli kanunların çıkarıldığını söyleyerek, ''Ama bu süreç sürekli bir süreçtir, iyileştirmenin sonu yoktur. Önemli olan gittiğiniz istikamettir. Reform süreci daima dinamik tutulması gereken bir süreçtir'' diye konuştu.

Gül, bu nedenle yeni bir reform paketi hazırladıklarını belirterek, siyasi ve ekonomik reformların bir bütün olduğunu, içerden ve dışardan gelen şoklara karşı Türk ekonomisinin artık daha sağlam hale geldiğini bildirdi. Gül, bu süreç sayesinde eskiden tabu olarak düşünülen şeylerin artık yasak olmaktan çıktığını belirterek, şunları kaydetti:

''Bu sürecin devamında çok kararlıyız. Bazıları reform sürecinin durduğunu ve hatta geriye gidiş olduğunu düşünebilir ama bu doğru değil. Daha önemli yasa değişiklikleri önceden yapıldığı için bundan sonrakiler uygulama ile ilgili adımlardır.'' Uygulamayla eksikliklerin giderilmesiyle ilgili adımların atılacağını, hala çıkartılacak yasalar bulunduğunu belirten Gül, kamu görevlileri ile siyasetçilerin daha hesap verebilir hale gelmesi ve etik kurallarının daha iyi uygulanması, bürokrasinin daha etkin çalışması gibi konuların hükümetin birinci öncelikleri olduğunu kaydetti.

TBMM'DE BEKLEYEN YASALAR

Bakan Gül, reform paketinin birinci ayağı çerçevesinde halen TBMM gündeminde bekleyen kanun tasarılarının bulunduğunu söyleyerek, bu tasarıları TBMM tatile girmeden önce yasalaştırmak istediklerini bildirdi.

Gül, bu tasarıları, ''Kamu Denetçiliği Kurumu tasarısı, Sayıştay Kanunu Teklifi, Özel Öğretimler Kanunu'nda değişiklik yapılması hakkında kanun tasarısı, Plan ve Bütçe Komisyonu'na sevk edilmiş olan Vakıflar Kanunu Tasarısı, İskan Kanunu Tasarısı'' olarak sıraladı.

Kamu denetçiliği olarak bilinen ombudsmanlığın aslında halkın avukatlığı anlamına geldiğini söyleyen Gül, kamu ile vatandaşlar arasında varolan sorunları mahkemelere taşıyıp yıllar harcamak istemediklerini belirtti. Gül, bu sorunların pratik şekilde çözümlenmesini hedefleyen yasayı kısa bir süre içinde çıkartacaklarını kaydetti.

Bakan Gül, Sayıştay kanunu teklifinin de Plan ve Bütçe Komisyonu'nda olduğunu anımsatarak, bunun aslında şeffaflıkla ilgili bir kanun olduğunu, ilgili anayasa değişikliğinin önceden yapıldığını, şimdikinin ise uygulama ile ilgili olduğunu bildirdi. Gül, bu yasa ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) kontrolündeki devlet mallarının ve TSK harcamalarının TBMM adına Sayıştay tarafından denetlenmesinin amaçlandığını kaydetti.

Özel Öğretimler Kanunu'nda değişiklik yapılması hakkında kanun tasarısının yabancı okullarla ilgili bir düzenleme olduğunu söyleyen Gül, bunun da aslında beklenen bir kanun olduğunu bildirdi.

Vakıflar Kanunu tasarısının Plan ve Bütçe Komisyonu'na sevk edildiğini hatırlatan Gül, vakıfların çok özel bir yeri bulunduğunu çünkü Türkiye'nin, Osmanlı geçmişi ve çok zengin bir tarih birikimi olan bir ülke olduğunu belirtti. Gül, vakıfların günümüz koşullarına uyarlanması, vakıf eserlerinin kazandırılması gibi konuların yanı sıra cemaat vakıfları ile ilgili sorunların giderilmesinin de söz konusu olduğunu kaydetti. Vakıflar denilince bunun sadece Müslüman vakıfları anlamına gelmediğini, eskiden Osmanlı şimdi Türkiye toprakları üzerinde birçok vakıf bulunduğunu söyleyen Gül, gayrimüslim cemaatlerin de bazı sorunları bulunduğunu, bu yasa ile bu sorunların giderildiğini bildirdi.

Gül, İskan Kanunu tasarısının da göçmen vatandaşların sorunları ile ilgili olduğunu belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber