TBMM'de 5 kanun tasarısı kabul edildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Nisan 2006 21:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti'nin, aralarında sosyal güvenlikle ilgili iki ayrı düzenlemenin de olduğu 5 kanun tasarısının temel yasa olarak görüşülmesi önerisi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

AK Parti'nin, TBMM Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamaması üzerine getirdiği grup önerisi, TBMM Genel Kurulu'nda tartışıldı. Öneri aleyhine konuşan Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Ömer Abuşoğlu, milletvekillerin, düzenlemelerin içeriğini bilmeden ve 25 maddeyi 10 dakikada görüşmesinin istendiğini belirterek, önerilen yöntemin sağlıklı olmadığını söyledi. Abuşoğlu, ?O zaman bunları görüşmeye de gerek yok, milletvekillerine de TBMM'ye de gerek yok. Madem bunlar görüşülmeyecek, kapatalım Meclis'i, milletvekilleri de evlerine gitsin. Bürokratlar hazırlasın. Böyle bir Meclis çalışması olmaz? dedi. İktidarın önerdiği yöntemin kendisine bazı oyunları hatırlattığını ifade eden Abuşoğlu, ?El çabukluğuyla açılan üçkağıt oyunları vardır. Bu da bana onu hatırlatıyor. Üçkağıt oyunuyla Meclis yasa çıkarıyor, millet oyalanıyor? diye konuştu.DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan, iktidarın 28 maddelik bir tasarıyı bile temel yasa olarak görüşülmesini önerdiğini belirterek, ?Allah'tan korkun? diye seslendi. İktidarın, seçim meydanlarında, imam hatip liselilerin üniversiteye girişi ve türban sorunuyla ilgili verdiği sözleri unuttuğunu savunan Kandoğan, ?Size oy veren bu kesimlerden hangi yüzle oy isteyeceksiniz? Geldiniz gidiyorsunuz. Seçim zamanı ne diyeceksiniz?? dedi.

KENDİ KENDİNİZE GÖRÜŞEBİLİRSİNİZ

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, AK Parti'nin grup önerisinin doğru ve demokratik olmadığını ifade ederek, ?Ekspres yolda bu kanunlar çıkacak. O zaman, egemenlik kayıtsız şartsız milletin mi, yoksa egemenlik kayıtsız şartsız iktidarın mı? Başbakan'ı tek adam yapma yolunda, demokrasi dışı sürece sürükleniyorsunuz? diye konuştu.

Yasama erkinin içinin bir şekilde boşaltıldığını ve yürütme organının tahakkümü altında olduğunu ileri süren Koç, getirilmek istenen düzenlemelerin mutfağında IMF, Dünya Bankası ile ?Başbakan'ın kerameti kendinden menkul danışmanları? olduğunu söyledi. Bu danışmanlardan birinin ABD'ye pasaportsuz girdiğini, diğerinin ise ABD'de ?Başbakan'ı kullanın' dediğini anlatan Koç, ?Siz kullandırtsanız bile CHP Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nı kullandırtmayacak? dedi. AK Parti iktidarının geçen yasama yılı sonunda bazı düzenlemeleri temel yasa olarak çıkardığını, iktidar partisinden bir milletvekilinin kürsüye çıkarak buna karşı çıktığını kaydeden Koç, ?Yine 2 günde 5 kanun çıkaracaksınız. Tarihi bir sorumluluk, vicdanınız ve ettiğiniz milletvekili yeminiyle sizi baş başa bırakıyoruz. Kendi kendinize görüşebilirsiniz? diye konuştu.

ARKADAŞIMIZ SİZDE OLSAYDI İHRAÇ EDERDİNİZ

AK Parti Grup Başkanvekili Eyüp Fatsa, önerileri üzerinde yaptığı konuşmada, CHP'nin de seçim bildirgesinde sosyal güvenlikle ilgili düzenlemeleri vadettiğini belirterek, ?Biz iktidarda sözümüzü tutuyoruz ama siz muhalefette olmanıza rağmen sözünüzde durmadınız? dedi. Her şeyin Anayasa, yasa ve İçtüzüğe uygun yapıldığını kaydeden Fatsa, CHP'nin başvurusuna rağmen Anayasa Mahkemesi'nin temel yasa tanımını kabul ettiğini söyledi. Fatsa, Koç'un isim vermeden temel yasa düzenlemesine karşı çıkan AK Parti milletvekilinden söz ettiğini hatırlatarak, ?Bu arkadaşımız sizin partinizde olsaydı onu ihraç ederdiniz ama biz kendisine saygı gösterdik? dedi. Konuşmaların ardından AK Parti'nin grup önerisi kabul edildi. Buna göre, Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu Tasarısı, Tarım Kanunu Tasarısı, Nüfus Hizmetleri Kanunu Tasarısı, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Tasarısı ile Çevre Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, bölümler halinde temel yasa olarak görüşülecek.

TBMM Genel Kurulu, 18 Nisan Salı 15.00-23.00, 19 Nisan Çarşamba 15.00-21.00 ve 20 Nisan Perşembe günü ise 14.00-21.00 saatleri arasında çalışacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber