YÖK protestocularına tahliye yok

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Nisan 2006 15:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara'da, 7 Kasım 2005 tarihinde düzenlenen YÖK'ü protesto eylemine katıldıkları gerekçesiyle tutuklanan Gençlik Federasyonu üyesi 3 kişinin yargılandığı davaya devam edildi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın bugünkü duruşmasına, tutuklu sanıklar Engin Aslan, Cihan Cınkı ve Nurgül Acar ile avukatları katıldı.
Mahkeme Başkanı Mehmet Orhan Karadeniz, tutuklamalara yapılan itiraz nedeniyle dava dosyasının aslının İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiğini ve dosyanın henüz gelmediğini söyledi.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Salim Demirci, sanıkların üzerine atılı suçun ceza miktarının fazla olması ve suçun işlendiğine dair kuvvetli şüphelerin bulunması nedeniyle sanıkların tutukluluk hallerinin devamını talep etti.

Demirci, esas hakkındaki mütalaasını ise dosyanın aslının İstanbul'dan gelmesinin ardından vereceğini belirtti.

Nurgül Acar'ın avukatı Betül Vangölü de her yıl 6 Kasım'da YÖK'ün kuruluş yıldönümü nedeniyle protesto eylemleri yapıldığını, geçen yıl 7 Kasım'da yapılan eylemde 40 kişinin gözaltına alındığını, dava sürecinde müvekkilinin de aralarında bulunduğu 3 kişi dışındakilerin serbest bırakıldığını söyledi. Önceki yıllarda yapılan protesto eylemlerinin Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet kapsamında değerlendirilerek, bu yönde açılan davaların asliye ceza mahkemelerinde görüldüğünü dile getiren Betül Vangölü, geçen yılki eyleme katıldıkları için yargılananların ise Terörle Mücadele Kanunu'na muhalefetten suçlandıklarını kaydetti.

'LİNÇ KAMPANYASI'

Vangölü, müvekkili Acar'ın daha önce tutuklanarak serbest bırakılan sanıklardan hiçbir farkı bulunmadığını belirterek, "Müvekkilim, daha önce Trabzon'da yaşanan linç girişiminin mağdurudur. Yasadışı olmayan bir bildiriyi dağıtmak isterken linç edilmek istenmiştir. Daha sonra medyada da kendisine yönelik linç kampanyası başlatılmıştır. Bizce tutukluluğun devam etmesinin nedeni bu linç kampanyasıdır" dedi.

Vangölü, müvekkilinin tahliyesini, aksi halde tutukluluğunun gerekçesinin kendilerine bildirilmesini istedi.

Sanıklar Engin Aslan ve Cihan Cınkı'nın avukatları da tahliye talebinde bulundular. Aslan ve Cınkı ayrıca mahkemeye birer dilekçe sunarak, "gerçek dışı ve soyut" gerekçelerle verilen tutuklama kararının kaldırılmasını talep ettiler.

Mahkeme Başkanı Karadeniz, dava dosyasının İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nden gelmesinin beklenmesine, dosya geldikten sonra da esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için dosyanın Cumhuriyet Savcılığı'na verilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.

Karadeniz, sanıkların suçu işlemiş olma ihtimalinin yüksek olması nedeniyle tahliye taleplerinin reddedildiğini açıkladı.

Sanıklar hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun "örgüt üyeliği" suçunu düzenleyen 314'üncü maddesi uyarınca 7 yıl 5 aydan 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Duruşmanın ardından, tutuklu sanıkların arkadaşları oldukları bildirilen Gençlik Federasyonu'na üye bir gurup, Adliye Sarayı önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamada, YÖK protestosu sonunda tutuklanan arkadaşlarının, "hukuksuz bir biçimde" tahliye edilmedikleri savunularak, "YÖK'e karşı çıkmak suç değildir" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber