Mortgage Tasarısı Komisyon'da görüşülüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2006 14:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, ipoteğe dayalı uzun vadeli konut kredisi kullanılmasının kurallarını düzenleyen yasa tasarısının (Tutulu Satış-Mortgage) tümü üzerindeki görüşmelere, Alt Komisyon raporu doğrultusunda başlandı.

CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'i, Sermaye Piyasası Kurulu'ndaki (SPK)
olaylara seyirci kalmamaya çağırarak, "Sayın Bakan, ya kamuoyuna verdiğiniz imajın arkasında durun, o imajın gereğini yapın, öyle olduğunuzu kanıtlayın; ya da SPK'daki olaylara seyirci kalacağınızı kamuoyuna açıklayın" dedi. Alt Komisyon Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Açıkalın'ın, Konut Finansmanı Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nda yapılan değişikliklerle ilgili bilgi vermesinin ardından, tasarının tümü üzerindeki görüşlerini açıklamak için CHP'li Hamzaçebi söz aldı. Hamzaçebi, tasarının yasalaşmasıyla ortaya çıkacak konut talebindeki artışın karşılanabilmesi için gerekli politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini; konut arzının yetersiz kalması durumunda, zaten yüksek olan konut fiyatlarının artacağına dikkati çekti. Hamzaçebi, "Arzın yetersiz kalması, zaten oldukça yükselmiş olan konut fiyatlarının artmasına neden olacaktır. Tasarının önündeki en büyük engel budur" diye konuştu.

SPK TARTIŞMASI

Alt Komisyon'da yapılan değişiklikler ve CHP'nin talepleri konusunda bilgi veren Hamzaçebi, SPK'nın son derece iyi çalışan bir kurum olduğunu, bunun, tasarının hazırlığından belli olduğunu kaydetti.

SPK ile ilgili basına yansıyan haberlerin son derece ilginç olduğunu ifade eden CHP'li Hamzaçebi, SPK Başkanı Doğan Cansızlar'ın adeta "feryat" ettiğini, kurumdaki olaylarla ilgili Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'e "Burada sorun var, çalıştırılmıyorum, işlerime müdahale ediyor" diye mektup yazdığını söyledi. Hamzaçebi, şöyle konuştu:

"Sayın Bakanımız, gördüğüm kadarıyla bu olaya seyirci kalıyor.

Sayın Bakanımız caz konserine gidiyor. Şarap içmemiş ama tadı hariç her şeyini biliyor. Sayın Bakan, diğer konuları da şarap gibi biliyorsa, vay halimize... Tadını bilmeden şarap hakkında ahkam kesiyor. Neyse, verdiği ansiklopedik bilgileri de takdirle karşılarız..." "Herkesi kucaklamaya çalışan, barışçı hava içinde olan bir bakanın, SPK Başkanı'nın şikayetlerine kulaklarını tıkamasının kamuoyuna verdiği imajla örtüşmediğini" savunan Hamzaçebi, şöyle devam etti:

"Sayın Bakan, herhalde 'Ekim'i bekleyelim, Ekim'de Başkan'ın görev süresi doluyor. Ekim'de gider, biz de işimize bakalım' yaklaşımı içinde... Sayın Bakan, ya kamuoyuna verdiğiniz imajın arkasında durun, o imajın gereğini yapın, öyle olduğunuzu kanıtlayın ya da bu olaylara seyirci kalacaksanız, bunu açık bir şekilde kamuoyuna açıklayın. Bunu doğru bulmuyorum. Hem kamuoyuna öyle imaj vereceksiniz, hem de SPK'da olan bitenlere seyirci kalacaksınız."

ŞENER: "TAVSİYELERİNİZE UYUYORUZ"

Başbakan Yardımcısı Şener de Hamzaçebi'nin bu sözlerine kısa bir yanıtla karşılık verdi.

Hamzaçebi'nin, daha önceki konuşmalarında bağımsız kuruluşlara karışılmamasını istediğini belirten Şener, "Tavsiyelerinize uyuyoruz" dedi.

Anavatan Partisi Kars Milletvekili Selami Yiğit ise sabit faizle konut kredisi kullanan tüketicilerin, bunu vadesinden önce kapamak istediklerinde, erken ödeme faizi ödeyeceklerini ifade ederek, bunun, tüketicileri cezalandırma anlamı taşıdığını ve düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber