TİB, MİT'e bağlanabilir

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından Türkiye ’nin en kritik kurumlarından olan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) yapılan atama dikkat çekti.

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 24 Aralık 2013 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TİB, MİT'e bağlanabilir

EYÜP CAN

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından Türkiye 'nin en kritik kurumlarından olan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) yapılan atama dikkat çekti.

Hükümet, bir yılı aşkın süredir vekaletle yönetilen TİB'e Ahmet Cemaleddin Çelik'i getirdi. MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın yakın çalışma kadrosunda yer alan Çelik, MİT'e gelmeden önce Başbakanlık Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü'ne vekalet etmiş, Dışişleri Bakanlığı döneminde Abdullah Gül'ün özel kalem müdürlüğünü yapmıştı.

Cemaleddin Çelik'in TİB'in başına atanması eski bir tartışmayı da yeniden gündeme taşıdı. TİB'in, MİT'e bağlanabileceği söyleniyor. MİT, iletişim takibinin tek merkezde toplanması için TİB'in de kendisine bağlı olmasını istiyordu. Bu konu ilk olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın konut ve makamında 'böcek' çıkmasının ardından gündeme gelmişti. Genelkurmay'a bağlı GES Komutanlığı'nı devralan MİT'in TİB'i de bünyesine katmak istediği o Radikal tarafından kamuoyuna duyurulmuştu. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in bu konuda gerekli olan yasal düzenleme konusunda çalışma yaptığı biliniyor.

Yasal telefon dinlemelerinin merkezi olan TİB, Türkiye'nin "dijital kalesi" olarak biliniyor. İletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınmasının hukuka uygunluğunu sağlamakla görevlendirilmiş tek kurum. Eski Başkan Fethi Şimşek, TİB'i yasadışı dinlemelere karşı güvence olarak lanse etmişti. Bütün iletişim araçlarının toplandığı TİB, mahkeme kararı ile jandarma, MİT ve emniyete çıkış vererek dinleme yapmalarına aracı oluyor. TİB'deki dinlemelerle ilgili en kritik isim, Hakan Fidan'ın müsteşar olmasının ardından MİT'e geçmişti. Çelik, AK Parti hükümetlerinin gözde bürokratları arasında yer alıyor.

TİB Başkanı değişti

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber