Sağlık çalışanlarına 'yıpranma payı' talebi

Sağlık-Sen Antalya Şubesi Başkanı Sinan Kuluöztürk, sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Aralık 2013 13:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sağlık çalışanlarına 'yıpranma payı' talebi

Sağlık-Sen Antalya Şubesi Başkanı Sinan Kuluöztürk, sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmesi gerektiğini söyledi.

Sağlık-Sen Antalya Şubesi Başkanı Sinan Kuluöztürk, "Bir kaza yerine ambulans gidiyor, polis gidiyor. Polis olmadığı zaman jandarma gidiyor. Haber yapmak için gazeteci gidiyor. Olay yerini temizlemek için itfaiye gidiyor. Herkesin yıpranma payı var ama 24 saat hizmet veren sağlık çalışanlarına verilmemesi gerçekten çok acı bir durum" diye konuştu. Sağlığın, yıpranma payını en fazla hak eden mesleklerin başında geldiğini belirten Kuluöztürk, vatandaş ve hasta memnuniyet oranının 2013 yılında yüzde 70'e çıktığını, buna karşın sağlık çalışanlarına hak ettikleri özlük haklarının verilmediğini söyledi.

"2012 yılında vatandaşların 1.8 defa sağlık hizmetlerine ulaşabilirken, 2013 yılı itibariyle 8.2 defa sağlık hizmetine ulaşmaya başladığını" anlatan Kuluöztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Vatandaş ve hasta memnuniyeti 2002 yılında yüzde 39'larda iken bugün itibariyle yüzde 70'e çıktı. Ama görüyoruz memnuniyet artmışken, sağlık çalışanlarının mesleki saygınlığının azaldığını sağlıkta şiddet olaylarının arttığını ve sağlık çalışanlarını mesleki bir tükenmişliğe başlandığına maalesef şahit oluyoruz. İrdelenmesi gereken noktanın bu olduğunu düşünüyoruz. Yüzde 39'larda olan memnuniyet oranının yüzde 76'lara çıktığı bir dönemde nasıl ki şiddet olayları artar. Son dönemlerde maalesef sağlık çalışanlarını ölüme getirebilecek kadar şiddet olaylarının arttığını görüyoruz. Şiddet artmıyor deşifre oluyor denildi, kaydınız var mı dediğimizde şayet hiçbir kayıt ortaya çıkmadı. Şiddet kayıt altına alınmaya yeni yeni başladı."

10 SAĞLIK ÇALIŞANINDAN 8'İ ŞİDDETE MARUZ KALIYOR

Yapılan araştırmaya göre, 10 sağlık çalışanından 8'inin şiddete maruz kaldığını ifade eden Sağlık-Sen Antalya Şubesi Başkanı Sinan Kuluöztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sağlıkta dönüşüm sürecinde açıkçası bizim ihmal edildiğini düşündüğümüz iki önemli konu var. Birincisi, sağlıkta personel konuları, personel istihdamı konusundaki politikalar, ikincisi de sağlık okur-yazarlığı ile ilgili bir çalışma yapılmamış olmasıdır. Bilinçli sağlık hizmeti alınması noktasında maalesef bugüne kadar çok ciddi bir çalışma yapıldığını göremedik. Hem sağlığın geleceğini, sağlığın sürdürebilirliğini olumsuz etkileyecek hem de sağlıkta dönüşümün en önemli mimarları olan sağlık çalışanlarının eğer bu gidişle bundan sonraki süreçte artık bu sistemin gitmesinde yorgun düşeceğini görüyoruz. Bu açık ve net olarak görülmektedir."

TÜKENMİŞLİK İÇİNDE

Sendikanın yaptığı bir araştırmaya göre sağlık çalışanlarının 23.95 puanlık bir tükenmişlik içinde olduğunun ortaya çıktığını da anlatan Kuluöztürk, şunları kaydetti: "Toplumsal sorunlarla karşı karşıya olan polislerin tükenmişlik oranı 25.80 puan. Neredeyse polislerle aynı tükenmişlikte olan sağlık çalışanları var. Şiddetle ilgili yapmış olduğumuz bir çalışma var. Sağlık çalışanlarının yüzde 86'sı işyerine giderken şiddet görme endişesiyle gittiğini ifade etmiş. 10 sağlık çalışanından 8'i çalışma hayatında bir defa da olsa şiddete uğramış. 'Şiddete karşı nasıl davranacağınız noktasında eğitim aldınız mı?' sorusunu sorduğumuzda bu oran en fazla Karadeniz Bölgesi'nde çıkıyor ki, yüzde 50 bir oran. Çalışanlara 'Çalıştığınız kurumda güvenlik tedbirlerinin yeterli olduğunu düşünüyor musun?' diye sorunca en çok Karadeniz Bölgesi'nde 'Evet düşünüyoruz' yanıtı geldi. Aslında sağlık çalışanlarına şiddetin sadece hasta ve hasta yakınlarından geldiğini görmüyoruz yaptığımız bir araştırmada sağlık çalışanlarını sizi en çok kızdıran şey nedir diye sorulduğunda adaletsiz yöneticiler cevabı verilmiş. Bundan sonraki süreçte idarecilerimizin sağlık çalışanlarına karşı uyguladıkları psikolojik şiddetin artık bundan sonraki süreçte son bulması en önemli temennilerimizden birisidir."

YENİ ARAŞTIRMA YAPILACAK

Türkiye'de sağlık okur-yazarlığına ilişkin herhangi bir araştırma yapılmamış olmamasının da düşündürücü olduğunu belirten Kuluöztürk, sözlerini şöyle tamamladı: "Önümüzdeki günler 2 bin 400 kişi üzerinde yapacağımız bir araştırmayla sağlık okur-yazarlığının Türkiye'deki düzeyini ölçeceğiz. Bizim en temel sorunlarımızdan birisi sağlık çalışanları bu dönüşüm sürecinin en başarılı aktörleri olurken, aynı zamanda dönüşüm süreci mağdurları oldu. 2 buçuk katı iş yükü var, iş yükü arttı. Ama özlük haklarına baktığınız zaman maalesef sağlık çalışanlarının aynı oranda özlük haklarına sahip olmadığını görüyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber