Doktor Robin Hood

Haber Giriş : 07 Mayıs 2006 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dr. Ayhan Tokgöz ve üç arkadaşı, 20 yıl önce fakir hastaları ücretsiz tedavi etmek için Lokman Hekim Vakfı'nı kurdu. Bugün 11 doktor oldular

Lokman Hekim Vakfı, 20 yıl önce Dr. Ayhan Tokgöz'ün önderliğinde 4 idealist doktor tarafından Gebze'de gecekondu mahallesinde kiralanan bir barakada kuruldu.

Parası olan hastaları tedavi edip bölgedeki fakir hastalara ücretsiz hizmet vermeyi amaçlayan vakıf, her yıl 10 bini ücretsiz olmak üzere 30 bin hastaya sağlık hizmeti veriyor.

Fakir hastalardan sadece sembolik olarak 50 yeni kuruş, normal muayeneden ise 10 YTL alınıyor. Lokman Hekim Vakfı, 1991 yılından bu yana fakir hastalarına mavi kart adım verdiği sağlık karnesi de dağıtıyor.

50 kuruş alınıyor
20 yıl önce bir paket yabancı sigaranın 1.200 TL olduğunu kendilerinin ise bin TL bağış karşılığında hasta bakmaya başladıklarını anlatan Tokgöz, "Allah kimseyi hasta ve fakir yapmasın. Bunu yürekten söylüyorum. Dünyada bundan daha zor bir şey yok. Biz 20 yıl önce 3-5 fakir hastaya baksak kârdır diyerek yola çıktık. Şu anda 11 doktoruz ve zengin muhitlerdeki muayenehanelerimizde kazandığımızın yarısını vakfa bağışlıyoruz. Bu paralarla da Gebze'deki polikliniğimizi finanse edip fakir hastalara bakıyoruz" diye konuştu.

Tokgöz, gelir sağlamak için ABD'de okurken gördüğü çöp toplama işini Türkiye'de gerçeleştiren ilk vakıf olduklarına da dikkat çekti.

O dönemde TÜYAR Çelebi Turizm, Evren Seyahat gibi şirketlere gittiğini ve atıklarını kendisi için toplamalarını istediğini anlatan Dr. Ayhan Tokgöz, sözlerim şöyle sürdürdü: "Başta atıkları bizzat ben topladım. İlk ay 230 kilo topladım. Üç ayda l tona çıktı. Bir eleman aldık. Şu anda hala çalışıyor ve ayda bin ton atik toplanıyor. Bugüne kadar atik toplama işinden 100 bin dolar gelir sağladık."

Ayda 15 bin YTL'ye ihtiyacımız var
Dr. Ayhan Tokgöz, vakfa gelir sağlamak için çöp dışındaki her türlü imkanı kullandıklarını kaydetti. Ayda 15 bin YTL'ye ihtiyaçları olduğunu anlatan Tokgöz, şunları söyledi: "Yaklaşık 50 kişilik bir dost grubumuz var ve her ay burdan 50-100 YTL bağış geliyor. Gebze ve civarında sağlık otobüsü ile tarama yapıyoruz. Fiyatlarımız yine düşük. Örneğin akciğer filmini 5 YTL'e çekiyoruz. Konser, yemek, kermes, kartpostal ne bulursak satıyoruz. Son dönemde de şirketlere zorunlu hale getirilen acil yardım eğitimi bize gelir kaynağı yarattı. Kazandıklarımızla fakir hastalara gıda, giyim ve okul malzemeleri olarak da destek veriyoruz."

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber