Şehirlerarası ve uluslararası yolcu taşımacılığı yapan kuruluşlar, bundan böyle taşıdıkları kişileri zorunlu olarak sigorta güvencesine alacak

Haber Giriş : 19 Ocak 2004 07:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şehirlerarası ve uluslararası yolcu taşımacılığı yapan kuruluşlar, bundan böyle taşıdıkları kişileri zorunlu olarak sigorta güvencesine alacak

Karayolu Taşıma Kanunu hükümleri çerçevesinde yolcu taşımacılığı yapan şehirler ve uluslararası taşımacılar, taşıt türleri itibarıyla belirli teminatları almak zorunda olacak. Zorunlu Karayolu Taşımacılık Mali Sorumluluk Sigortası'na göre, otomobil için tedavi ile sakatlanma ve ölüm teminatı kişi başı 40 milyar lira, kaza başına 280 milyar lira olarak belirlenirken, prim 35 milyon lira olacak. 8-14 kişilik minibüs için tedavi ile sakatlanma ve ölüm teminatı kişi başına 40 milyar lira, kaza başına 560 milyar lira, prim tutarı ise 85 milyon lira olarak belirlendi.
26 kişi ve üzeri otobüs için tedavi ile sakatlanma ve ölüm teminatları kişi başına 40 milyar lira, kaza başına 2 trilyon lira olarak açıklanırken, prim tutarı 265 milyon lira olacak.
Sigorta şirketleri, bu prim tutarlarına ilk yıl hasarsızlıkta yüzde 10, ikinci yıl hasarsızlıkta yüzde 15, üçüncü yıl ve sonraki yıllar hasarsızlıkta ise yüzde 20 prim indirimi uygulayabilecek. Buna karşılık prim tutarları ilk kazada yüzde 20, ikinci kazada yüzde 40, üçüncü ve sonrası kazada yüzde 60 zamlı tahsil edilecek.

Bugün yürürlüğe giriyor
Tarife bugün yürürlüğe girerken, taşımacılar, sorumluluk sigortası belgelerini araçlarında kolayca görülebilir şekilde bulundurmak ve denetimlerde ibraz etmek zorunda olacak.
Söz konusu sigorta ile sigortacı, poliçede belirtilen motorlu taşıtla seyahat eden yolcuların duraklamalar da dahil olmak üzere, kalkış noktasından varış noktasına kadar geçecek süre içinde meydana gelecek herhangi bir kaza sonucu bedensel zarara uğraması halinde Karayolu Taşıma Kanunu'ndan doğan sorumluluğunu, poliçede belirtilen yazılı sigorta tutarlarına kadar temin edecek.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber