Yenilenmeyen düzenleme yargıyı kilitledi

Yargı sürecinin hızlandırılmasıyla ilgili düzenleme yılbaşında sona erince savcıların elinde yine yüzlerce dosya birikti. Hem duruşmaya giren hem de dosya inceleyen savcıların elindeki iş yükü iki katına çıktı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 01 Şubat 2014 11:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yenilenmeyen düzenleme yargıyı kilitledi

HİLAL YILDIRIM

YARGI sürecinin hızlandırılması amacıyla 2011 tarihinde 5320 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun yürürlük ve uygulama şekli hakkındaki kanuna "1 Ocak 2014 tarihinde kadar Asliye Ceza Mahkemelerinde yapılan duruşmalarda Cumhuriyet savcısı bulunmaz ve katılma hususunda Cumhuriyet savcısının görüşü alınmaz" şeklinde geçici 3. bir madde eklendi. Yargıyı hızlandırarak iş yükünün hafifletilmesi amacıyla yapılan düzenleme kapsamında savcılar 4 yıl boyunca Asliye Ceza Mahkemeleri'nde görev yapmadı. Ancak 1 Ocak 2014 tarihi itibarıyla geçerlilik süresi sona eren düzenlemeyle ilgili sürenin uzatılması için yenileme yapılmadığından soruşturma savcıları duruşmalara katılmakla görevlendirildi. Eski İstanbul Başsavcısı Turan Çolakkadı tarafından 2 Ocak 2014 tarihinde İstanbul Adliyesi'nde duruşmalara katılmak üzere 68 Cumhuriyet Savcısı görevlendirildi.

İŞ YÜKÜ İKİ KAT ARTTI

Düzenleme tarihi 2011 yılından önce duruşmalara katılan savcılara soruşturma evrakları verilmiyordu. Şu anda ellerinde yüzlerce dosya bulunan savcılar, bir yandan da duruşmalarda görev yapıyor. Haftanın 3 ya da 4 günü duruşmaya katılan savcılar kendi evraklarıyla ilgilenemediklerini belirtti. Bu da savcıların iş yükünün iki kat artmasına ve yargının yavaşlamasına neden oluyor.

PERSONEL DE ŞİKAYETÇİ

BASİT suçlara ilişkin davaların görüldüğü Asliye Ceza Mahkemeleri'nde savcıların yanı sıra çalışan personel de gün boyu uzayan duruşmalar nedeniyle iş yoğunluğunun artmasından şikayetçi. Savcılar bir an önce düzenlemenin süresinin uzatılarak yaşadıkları mağduriyetin giderilmesini istiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber